Στους δρόμους για δικαιοσύνη στη μνήμη του 16χρονου Ρομά...


 -Ένταση σε Ασπρόπυργο, Πάτρα και Λέσβο

-Κλείνει το μετρό, ακινητοποιούνται λεωφορεία στη Δυτ. Αττική...

Σε κλίμα αστυνομοκρατίας και εν μέσω οργής και πόνου για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από σφαίρα αστυνομικού κατεβαίνουν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους όχι μόνο Ρομά, που διαμαρτύρονται από την πρώτη στιγμή της δολοφονικής καταδίωξης, αλλά και άνθρωποι που ανταποκρίνονται στα σχετικά καλέσματα από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το ραντεβού... δόθηκε για τις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη.

Ένταση σε Ασπρόπυργο, Πάτρα και Λέσβο

Σε αναβρασμό φυσικά παραμένουν οι κοινότητες των Ρομά. Ήδη υπάρχουν εστίες έντασης στον Ασπρόπυργο, γι' αυτό όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train οι συρμοί 1324 και 1325 δεν μπορούν να περάσουν απ' τον σιδηροδρομικό σταθμό εξαιτίας φωτιάς σε καταυλισμό και στις γραμμές. Έτσι, οι δύο αμαξοστοιχίες επιστρέφουν στους προηγούμενους σταθμούς, ενώ σε αναμονή τίθεται η κυκλοφορία των επόμενων δρομολογίων της γραμμής.


Πορεία για το θάνατο του 16χρονου πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα. Στο τέλος της πορείας κάποια άτομα πέταξαν πέτρες και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αντέδρασαν με ρίψη δακρυγόνων. Για λίγη ώρα έμεινε κλειστή η οδός Κορίνθου και άνοιξε μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα. 

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια και στη Χαλκίδα. Γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Λίγη ώρα μετά, ωστόσο, οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Ένταση, φωτιές, πετροπόλεμος και μικρής έκτασης επεισόδια από νεαρούς Ρομά σημειώθηκαν το απόγευμα στην περιοχή της Παγανής στη Μυτιλήνη. Τα πνεύματα λίγο αργότερα ηρέμησαν ενώ επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας. 

Βαρύ το κλίμα στις κοινότητες Ρομά, εκκλήσεις για ψυχραιμία

Στις 7 η οικογένεια του 16χρονου θα πάει να παραλάβει τη σορό του από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για να την πάει στον ιατροδικαστή. Η κηδεία του Κώστα Φραγκούλη θα γίνει την Πέμπτη (15/12) στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα κοιμητήρια Ευόσμου στις 10:00, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπάνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά «Μέγας Αλέξανδρος», η οικογένεια είναι συντετριμμένη. «Είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές που περνάει η οικογένεια. Θρηνούν ένα παιδί 16 ετών.

Σε πολύ άσχημη κατάσταση είναι και η γυναίκα του», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Σαμπάνης και τονίζει πως η μόνη ανακούφιση  είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να προφυλακιστεί ο αστυνομικός. «Έπραξε έγκλημα», σημειώνει.

«Oι Έλληνες Ρομά να σταθούν με ψυχραιμία, να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν δίκαια τα αιτήματά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», Βασίλης Πάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε από τη Συνομοσπονδία Ρομά Ελλάδος, ο Μάκης Μπόντης. «Περιμέναμε ένα θαύμα. Αφού δεν έγινε ζητάμε από τη δικαιοσύνη να μπορέσει να απαλύνει τον πόνο όλων, έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοια ατυχήματα και αδίκως να φεύγουν τέτοια παιδιά» δήλωσε.

Η κατάσταση στον καταυλισμό της Αγίας Σοφίας, όπου ζούσε ο 16χρονος, είναι προς το παρόν ήρεμη ενώοι αρχηγοί της κοινότητας έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία.

Κλείνει το μετρό, ακινητοποιούνται λεωφορεία στη Δυτ. Αττική

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη η ΕΛ.ΑΣ. με διαρροές ενίσχυε το κλίμα αστυνομοκρατίας σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι όπως διέρρευσε η ΕΛ.ΑΣ. θέτει σε ετοιμότητα όλον τον μηχανισμό της.

Με εντολή της αστυνομίας κλείνει στις 18:00 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» και οι συρμοί θα διέρχονται απ' αυτόν χωρίς να κάνουν στάση.

Επίσης, ανακοινώθηκε η διακοπή λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, από τις 17:00 και έως τη λήξη της βάρδιας σταματούν οι εξής γραμμές: 

709 ΤΟΠΙΚΟ ΔΡΟΣΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
712 ΑΧΑΡΝΑΙ-ΕΡΓ. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ-Α. ΛΙΟΣΙΑ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ)
728 ΑΧΑΡΝΑΙ- ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ- ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗΣ-ΠΛΑΤΩΝΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
749 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ-ΣΤ. ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
752 ΑΧΑΡΝΑΙ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΓ. ΠΕΤΡΟΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
805 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ – ΝΕΟΚΤΙΣΤΑ

Λάδι στη φωτιά από τον Θεοδωρικάκο

Το κλίμα είχε φροντίσει να δυναμιτίσει ήδη πριν από την ανακοίνωση του θανάτου ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος, σε σημερινή του παρέμβαση στο Mega, έσπευσε να επαναλάβει τις κυβερνητικές χυδαιότητες κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πως επιθυμεί να έχει επανάληψη του 2008, ενώ έστειλε μήνυμα καταστολής προς όποιες αντιδράσεις.

«Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι παρακαλούσαν να έχουμε επανάληψη του 2008. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απολύτως προσανατολισμένη σε αυτό και γι΄ αυτό έριξε άπειρο λάδι στη φωτιά με επιθετικές και εμπρηστικές δηλώσεις, απαράδεκτες για τέτοιου είδους γεγονότα Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρχουν καταστάσεις που θα παρεκτρέπουν από την κοινωνική τάξη και την ηρεμία… Πράξεις αντεκδίκησης και μίσους δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Έχουν γίνει σε αυτές τις μέρες δεκάδες συλλήψεις σε καταυλισμούς για όπλα και ναρκωτικά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει όλη την επιχειρησιακή ικανότητα να το κάνει και το έκανε και προτού συμβεί αυτό το περιστατικό και οι διάφορες πράξεις αντεκδίκησης που εκδηλώθηκαν. Δεν υπάρχουν άβατα και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν» πρόσθεσε.

Παρότι κρύφτηκε για ακόμη μια φορά πίσω από τη Δικαιοσύνη, προχώρησε, ακόμη παραπέρα, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι «από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι, όταν συμβαίνουν χιλιάδες αστυνομικές δράσεις ή επιχειρήσεις, έχει υπάρξει μία περίπτωση που έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα για το οποίο επαναλαμβάνω ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει είναι η δικαιοσύνη».