Η Γερμανία κρατικοποιεί την πρώην θυγατρική της Gazprom...

0


 Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κρατικοποιεί την πρώην γερμανική θυγατρική της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, μήνες αφότου τέθηκε υπό τον έλεγχο κυβερνητικής υπηρεσίας, σηματοδοτώντας την τελευταία της εθνικοποίηση στην ενεργειακή βιομηχανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία...

Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο χρέος της εταιρείας, η οποία έχει μετονομαστεί σε Securing Energy for Europe, και είπε ότι κάνει την κίνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητές της θα συνεχιστούν.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η SEFE, η οποία ασχολείται με το εμπόριο, τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, είναι «μια εταιρεία - κλειδί για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας».

Ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και έχει αναγκάσει ορισμένα εργοστάσια να κλείσουν. Η Γερμανία, ένας σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο, δεν έχει λάβει φυσικό αέριο από τη Ρωσία από τα τέλη Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έθεσε τη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου επικεφαλής της τότε Gazprom Germania στις αρχές Απριλίου, αφού η πρώην μητρική εταιρεία αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς της με τη μονάδα. Ο ρυθμιστής διορίστηκε ως διαχειριστής της εταιρείας, με το δικαίωμα να απολύει και να διορίζει διευθυντές. Στη συνέχεια, η εταιρεία επλήγη με κυρώσεις από τη Ρωσία ως αντίδραση στις δυτικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές κυρώσεις έχουν φέρει την εταιρεία σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ότι οι επιχειρηματικοί εταίροι και οι τράπεζες είτε έχουν τερματίσει τους δεσμούς μαζί της είτε αρνήθηκαν να συνάψουν νέους ως αποτέλεσμα της ασαφούς κατάστασης ιδιοκτησίας.

Η SEFE είχε ήδη λάβει 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικά δάνεια για τη σταθεροποίηση της εταιρείας και πλέον η ενίσχυση αυτή αυξάνεται στα 13,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη SEFE μέσω περικοπής κεφαλαίου που απομακρύνει τους προηγούμενους μετόχους, μαζί με εισφορά περίπου 225,6 εκατομμυρίων ευρώ σε νέο κεφάλαιο υπό την ομπρέλα μιας κρατικής εταιρείας συμμετοχών.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι γερμανικές αρχές αναλάμβαναν τον έλεγχο τριών ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια. Δύο θυγατρικές του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft τέθηκαν υπό τη διαχείριση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου.

Λίγο αργότερα, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εθνικοποίηση του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, της Uniper. Οι απώλειες της εταιρείας είχαν αυξηθεί καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)