ΗΠΑ: Οι εκλογές που μπορεί να αποτελειώσουν(;) τις εκλογές...

 
Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είχαν ιστορικά την εικόνα και τη συμμετοχή μιας «δευτερεύουσας» εκλογικής αναμέτρησης, εικόνα που δεν συνάδει με την πραγματική τους σημασία. Οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές είναι ακόμα πιο σημαντικές από ό,τι συνήθως, καθώς μπορεί να καθορίσουν εάν... στο μέλλον θα λειτουργεί στην Αμερική η ίδια η εκλογική διαδικασία.

Όπως σε κάθε ενδιάμεση εκλογική αναμέτρηση (midterms, αγγλιστί), οι Αμερικανοί αποφασίζουν σήμερα για το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο της Γερουσίας, 36 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών και, ανάλογα την πολιτεία, εκλέγουν επίσης πολιτειακά κοινοβούλια και άλλους τοπικούς αντιπρόσωπους, όπως δημάρχους και δημοτικά συμβούλια, τοπικές επιτροπές κ.ά.

Για τον αριθμό των θέσεων εξουσίας που κρίνονται, η συμμετοχή των Αμερικανών πολιτών στις ενδιάμεσες εκλογές ήταν πάντοτε εξαιρετικά χαμηλή, κυμαινόμενη περίπου στο 40% του εκλογικής ηλικίας πληθυσμού, σε σύγκριση με το σχεδόν 60% των «κύριων» εκλογών που αποφασίζουν μεταξύ άλλων και για τη θέση του προέδρου.

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι αποκαρδιωτική για τη συμμετοχή των πολιτών στη χώρα που αυτοαποκαλείται «λίκνο της δημοκρατίας» — χαρακτηρισμός που, όπως έχουμε εξηγήσει με τη βοήθεια του Άαρον Μπαστάνι, δεν ίσχυε ποτέ.

Αυτή τη φορά, όμως, οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ ίσως κρίνουν περισσότερα από ποτέ: το μέλλον των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη, την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, ακόμα και την ίδια τη δυνατότητα διεξαγωγής αδιάβλητων εκλογών.

Υποψήφιοι «αρνητές εκλογών»
Περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών για ομοσπονδιακές ή πολιτειακές θέσεις σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές, ανήκουν στους λεγόμενους «αρνητές εκλογών» (election deniers). Δηλαδή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αρνούνται πλήρως ή αμφισβητούν τη νομιμότητα της εκλογής του Τζο Μπάιντεν το 2020. Κι αυτό παρά το γεγονός πως πολυάριθμες επανακαταμετρήσεις και πάνω από 60 δικαστικές αποφάσεις έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα του αποτελέσματος εκείνων των εκλογών.

Σύμφωνα με μία ανάλυση της Washington Post, 171 από αυτούς τους «αρνητές» είναι φαβορί στις κούρσες τους και άλλοι 48 διεκδικούν στα ίσια την εκλογή τους.

Παραδείγματος χάριν, στην πολιτεία του Γουισκόνσιν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για Κυβερνήτης ονομάζεται Τιμ Μάικλς. Επιχειρηματίας εργολάβος, έχοντας τη στήριξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα πως αν εκλεγεί «οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα χάσουν ξανά εκλογές στο Γουισκόνσιν». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έβρισκαν το αποτέλεσμα στο Γουισκόνσιν αβέβαιο.

Άλλο παράδειγμα, η υποψήφια Κυβερνήτης της Αριζόνα για τους Ρεπουμπλικανούς, Κάρι Λέικ, που προηγείται με βραχεία κεφαλή της Δημοκρατικής αντιπάλου της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η Αριζόνα ήταν μία από τις πολιτείες των οποίων οι εκλογές αμφισβητήθηκαν έντονα από τους Ρεπουμπλικανούς το 2020. Η Λέικ, πρώην δημοσιογράφος, συνεχίζει παρά τις αποδείξεις περί του εναντίου να προωθεί θεωρίες συνωμοσίας για «χιλιάδες παράνομες ψήφους» στην πολιτεία της, και σε πρόσφατη εμφάνισή της στο CNN αρνήθηκε πεισματικά να επιβεβαιώσει πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας της.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Ανδρέα Κοσιάρη, πατήστε ΕΔΩ...