Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Ο Κώστας Σκρέκας βάζει νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος!


 Σε μια περίοδο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις λυγίζουν από την ενεργειακή ακρίβεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει νέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως προμηθευτή. Πώς; Μέσω της αύξησης της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) κατά 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα!

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, το ποσό που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ένας μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, στο μέλλον....

Θα αποτελεί δηλαδή τον νέο «κουμπαρά» για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Στην ουσία όμως πρόκειται για νέο χαράτσι, το οποίο επιβάλλεται στην πιο ακατάλληλη εποχή. Η σχετική διάταξη συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες και πλέον τίθεται σε εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ, μπορεί να αναπροσαρμόζει από την 1η Νοεμβρίου τις χρεώσεις ΥΚΩ εκδίδοντας σχετική απόφαση.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω για την πλειονότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, μεταφέροντας συνολικά στους καταναλωτές μια πρόσθετη επιβάρυνση που υπολογίζεται γύρω στα 300.000.000 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται βέβαια ότι στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές κάθε μήνα υπάρχει ήδη η χρέωση ΥΚΩ, μέσω της οποίας συγκεντρώνονταν έως τώρα πόροι για το κοινωνικό τιμολόγιο και το πρόσθετο κόστος των νησιών, στα οποία η παραγωγή ρεύματος γίνεται με την καύση μαζούτ.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Σκρέκας ρωτήθηκε και για τις οφειλές που έχουν οι εταιρίες ενέργειας στους δήμους από την παρακράτηση των δημοτικών τελών μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να λύσει και ήδη τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές αυτές έχουν μειωθεί κατά 70%-80%. Σχολιάζοντας τις διακοπές ρεύματος που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή έχουν ξεκινήσει ήδη, όπως στην Αυστρία για παράδειγμα, διαβεβαίωσε πως στην Ελλάδα έχει ήδη δρομολογηθεί το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Επανέλαβε, δε, την πάγια δέσμευση της κυβέρνησης πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.