Βραζιλία: Φορτηγατζήδες απέκλεισαν δρόμους μετά την εκλογική ήττα του Μπολσονάρου

Anthony
Βραζιλία: Φορτηγατζήδες απέκλεισαν δρόμους μετά την εκλογική ήττα του Μπολσονάρου
 Συναγερμός στις δυνάμεις ασφαλείας της Βραζιλίας για το «έμφραγμα» στους δρόμους. 

Μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο οποίος κατέληξε στη νίκη του αριστερού πρώην προέδρου της χώρας Λούλα ντα Σίλβα, οι φορτηγατζήδες που τάσσονται υπέρ του Ζαΐρ Μπολσονάρου οργάνωσαν διαδηλώσεις αποκλείοντας δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας, οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν όταν ένας μικρός αριθμός φορτηγατζήδων που υποστηρίζουν τον Μπολσονάρου απέκλεισαν με τα οχήματά τους αυτοκινητόδρομους μετά τις εκλογές της Κυριακής, τις οποίες ο Λούλα κέρδισε με διαφορά 1%, εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Σημειώθηκε ότι σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές στους δρόμους λόγω του μερικού ή ολικού κλεισίματος των αυτοκινητοδρόμων από τους φορτηγατζήδες, ενώ ιδιαίτερα οι υπεραστικές μεταφορές με λεωφορεία επηρεάστηκαν αρνητικά.

https://twitter.com/WeAreProtestors/status/1587326894437183489]

Φορτηγατζήδεςζητούσανακόμακαιστρατιωτικήεπέμβαση

Αναφέρεταιότιοιδιαδηλώσεις,οιοποίεςξεκίνησαναπόμικρόαριθμόφορτηγατζήδωντοβράδυτηςΚυριακής(30/10),ορισμένοιαπότουςοποίουςζήτησανστρατιωτικήεπέμβαση,εξαπλώθηκανσε20απότις27επαρχίεςτηςχώραςκαιμέχριτοβράδυτηςΔευτέρας(31/10),οαριθμόςτωναποκλεισμώντωνδρόμωνσεόλητηχώραείχεφτάσειτους300.

{https://twitter.com/AntonioTweets2/status/1587157372249710599

Αναφέρθηκε ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε περισσότερα από 200 σημεία παρά το άνοιγμα πολλών δρόμων στις διαδηλώσεις όπου η αστυνομία παρενέβη με πειθώ μέχρι στιγμής.

Ανακοινώθηκε ότι οι εταιρείες λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των πόλεων Ρίο ντε Τζανέιρο-Σάο Πάολο ακύρωσαν τα δρομολόγια τους λόγω των διαδηλώσεων στη διαδρομή και οι πωλήσεις εισιτηρίων μειώθηκαν κατά 80%.

 

Συναγερμός στις δυνάμεις ασφαλείας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βραζιλίας Άντερσον Τόρες δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι διαδηλώσεις παρακολουθούνται στενά από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Προκειμένου να ομαλοποιηθεί η ροή στους δρόμους, έχω δώσει εντολή για ενίσχυση του προσωπικού και μεθόδους υποστήριξης για όλες τις πιθανές ενέργειες, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Άντερσον.

 

Ο Αλεξάντρε ντε Μοράες, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου, κάλεσε επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν «αμέσως όλα τα απαραίτητα και κατάλληλα μέτρα» για να ανοίξουν τους δρόμους, κατά την κρίση των αρχών στις οποίες υπάγονται. 

Σιγή ασυρμάτου από τον Μπολσονάρου

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχασε τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βραζιλία την Κυριακή, δεν έχει ακόμη σπάσει τη σιωπή του περισσότερο από 24 ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Επικοινωνιών της Βραζιλίας Φάμπιο Φαρία δήλωσε ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος επέκρινε συχνά το εκλογικό σύστημα της χώρας πριν από τις εκλογές και μερικές φορές έδινε σήμα ότι δεν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα των εκλογών, θα προβεί σε δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών την Τρίτη (1/11).

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό άνω των 212 εκατομμυρίων, ο αριστερός Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για δύο θητείες, έλαβε το 50,9% των ψήφων, ενώ ο Μπολσονάρου έλαβε το 49,1%.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος έχασε τις εκλογές, είχε γίνει ο πρώτος αρχηγός κράτους που δεν εξελέγη για δεύτερη θητεία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα το 1985. 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr