Πώς η φράση του πρωθυπουργού έδωσε το σύνθημα για “ανακωχή”...


 Είναι γεγονός ότι η εξουσία αποτελεί την ισχυρότερη συγκολλητική ουσία και επίσης είναι γεγονός πως το πολιτικό σκηνικό είναι... άκρως πολωτικό και προεκλογικό.  Το «άρωμα» εκλογών που αφήνει να πλανάται στην ατμόσφαιρα η κυβέρνηση συμβάλει πολύ στη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, όπου η υπόθεση των υποκλοπών προκάλεσε επιφανειακά ρήγματα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Αναμφισβήτητα, το μείζον πολιτικό ζήτημα της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήταν η άρση ή μη του απορρήτου της Επιτροπής.

Ωστόσο, δύο εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου έδρασε με μελετημένες και απόλυτα «χειρουργικές κινήσεις» προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της κρίσιμης συνεδρίασης χωρίς να υπάρξουν ουσιαστικές απώλειες.

Το Σάββατο δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού υπήρξε η δημόσια διαπίστωση πως «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές» δίνοντας υπόσταση στην έντονη φημολογία των προηγούμενων ημερών για άμεση προσφυγή στις κάλπες εντός του Ιανουαρίου.

Παράλληλα, μια ημέρα νωρίτερα είχε αντικατασταθεί ο «αντάρτης» βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, σε συνέντευξη του ξεκαθάρισε πως συναίνεσε στην αντικατάσταση του στην Επιτροπή γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία που είχε η ΝΔ.

«Θεώρησα πως θα πρέπει να διευκολύνω το κόμμα μου και να μη συμμετάσχω στη συγκεκριμένη επιτροπή για να μην είμαι εγώ η αιτία που θα διασαλευτεί -που θα υπάρξει δηλαδή μία ανατροπή στον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη συγκεκριμένη επιτροπή, σύμφωνα με τη δύναμη που έχουν τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και τόσο σαφή» δήλωσε συγκεκριμένα.

Από την άλλη μεριά, η Όλγα Κεφαλογιάννη όπου δημόσια είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το απόρρητο της επιτροπής, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αρθεί, κατά την χθεσινή συνεδρίαση επέλεξε να δώσει μεν το παρών στην Επιτροπή αλλά τήρησε «σιγή ιχθύος». Δηλαδή, και η ίδια αποφάσισε με τη σιωπή της να μην διαταράξει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Επιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την δημιουργία  πολιτικών εντυπώσεων για την υπόθεση των υποκλοπών, έπεσαν στο κενό καθώς ο πρώην γ.γ της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε στην Επιτροπή αλλά απάντησε και σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Με την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας  επί της ουσίας έκλεισε ο «θεσμικός» ρόλος της κυβέρνησης για το ζήτημα των υποκλοπών και στο εξής αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε τα πρακτικα των συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και όσον αφορά τους απόντες επιχειρηματίες για τους οποίους η αντιπολίτευση ζήτησε την εκ νέου κλήτευση τους, η πλειοψηφία της ΝΔ αποφάσισε την αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν γραπτώς  σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr