Υπουργός εναντίον υπουργού...

0


 Τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη, κάποια κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το παράδοξο της αξιοσημείωτης πτώσης που καταγράφηκε στην Ελλάδα, από το 12% στο 9,8%. Και, φυσικά, φρόντισαν να το παρουσιάσουν ως επιτυχία της κυβέρνησης.

Ηρθε ωστόσο ο... υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, να διαλύσει αυτή την ευφορία, αναγνωρίζοντας ότι η συγκυριακή μείωση του δείκτη τιμών για έναν μήνα δεν αλλάζει τη βασική τάση, που είναι η κλιμάκωση των ανατιμήσεων, τους επόμενους μήνες.
Πράγμα που οδηγεί σε επιδείνωση της εκτίμησης του οικονομικού επιτελείου για το πού θα κλείσει ο πληθωρισμός φέτος: ένα στρογγυλό και συνάμα εφιαλτικό 10%, το υψηλότερο εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια.

Υποθέτουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, υιοθετώντας ένα απαισιόδοξο σενάριο για συνέχιση των ανατιμήσεων μέχρι το τέλος του έτους και το 2023, δεν ήθελε να κάνει χαλάστρα στον υπουργό Ανάπτυξης, που σήμερα από το πρωί θα πάρει τις ρούγες των βορείων προαστίων για να ελέγξει αν και πώς τα σούπερ μάρκετ εφαρμόζουν τη συμφωνία για χαμηλότερες τιμές στα 51 προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ανεξάρτητα από την τηλεοπτική «παράσταση» του Αδ. Γεωργιάδη, είναι προφανές ότι ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύει ότι 51 προϊόντα στοιχειώδους επιβίωσης μπορούν να αντισταθμίσουν τις ανατιμήσεις στα χιλιάδες αγαθά που καθορίζουν τον πραγματικό πληθωρισμό.

Πολύ περισσότερο δεν το πιστεύουν τα ίδια τα νοικοκυριά, που έχουν τον δικό τους τρόπο μέτρησης, τον «αρνητικό πληθωρισμό». Δηλαδή το γεγονός ότι, από μήνα σε μήνα, το εισόδημά τους αγοράζει όλο και λιγότερα πράγματα, εξοφλεί όλο και λιγότερους λογαριασμούς, πληρώνει όλο και λιγότερα χρέη στην εφορία, στην τράπεζα, στο ασφαλιστικό ταμείο.

Το χειρότερο είναι ότι ούτε η κλεισμένη σε γυάλα αυταρέσκειας κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ούτε οι επίσημοι «διώκτες» του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες, που υποτίθεται πως έχουν την τεχνογνωσία του ελέγχου των τιμών, καταφέρνουν κάποιο αποτελεσματικό φρενάρισμα του πληθωρισμού.

Το αντίθετο, μάλιστα. Οι αυξήσεις επιτοκίων που υπόσχονται οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν μέχρι... τελικής πτώσεως, το μόνο που προκαλούν είναι τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης στην οικονομία και τη βύθιση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων σε ένα όλο και ακριβότερο ιδιωτικό χρέος...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)