Εθνικό Σχέδιο γεμάτο ευχές...


 Χρειάστηκε δύο χρόνια η κυβέρνηση για να εξαγγείλει πανηγυρικά το περίφημο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση», ακόμα έξι μήνες για να το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο και άλλους τρεις για να το φέρει για συζήτηση στη Βουλή - πριν ωστόσο ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση.

Θα υποδεχόμασταν με ανακούφιση έστω αυτή την -όψιμη- σπουδή της κυβέρνησης, αλλά... δυστυχώς φαίνεται πως και αυτό το... πενταετές σχέδιο έχει πρωτίστως επικοινωνιακή στόχευση. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Ωστόσο εδώ πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και μάλιστα παιδιών, οπότε ούτε παιχνίδια εντυπώσεων ούτε αβελτηρίες επιτρέπονται. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά για τα (μη) πεπραγμένα των κυβερνώντων: σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στις κακουργηματικές πράξεις σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων. Το 2021 καταγράφηκαν 387 θύματα, ενώ μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 257 υποθέσεις με 294 ανήλικα θύματα.

Το «σχέδιο» δράσης είναι συνονθύλευμα διεθνών συμβάσεων τις οποίες υποτίθεται ότι εφαρμόζει η Ελλάδα, όπως η Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει υιοθετηθεί από το 2007, και οι ευρωπαϊκές οδηγίες του 2010 και του 2012 που ενσωματώθηκαν στην ελληνική νομοθεσία.

Στην πράξη δεν εφαρμόζεται σχεδόν τίποτε, ενώ για λόγους μη κατανοητούς, το σχέδιο περιλαμβάνει μόνο τη σεξουαλική κακοποίηση, όταν όλες οι συμβάσεις περιέχουν όλες τις μορφές κακοποίησης παιδιών.

Τα μόνα συγκεκριμένα μέτρα που κομίζει το Εθνικό Σχέδιο είναι οι προς το αυστηρότερο αλλαγές του Ποινικού Κώδικα για τους δράστες, που μελέτες έχουν δείξει την αναποτελεσματικότητά τους.

Δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τη στελέχωση κοινωνικών υπηρεσιών, που είναι το θεμέλιο μιας στρατηγικής πρόληψης, ούτε προσλήψεις ειδικών για να στελεχώσουν κοινωνικές υπηρεσίες για τη στήριξη των θυμάτων, ούτε ειδικά μέτρα για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Είναι μια «κουρελού» από «δράσεις» για αλλαγή νοοτροπίας, ευχές για προσβάσιμη δικαιοσύνη και για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, προτροπές για τόνωση των παιδιών, διακηρύξεις καλών προθέσεων για ελέγχους, εκπαίδευση, νέες επιτροπές επεξεργασίας των «ταλαιπωρημένων» ποινικών κωδίκων.

Προβλέπει βέβαια και επικοινωνιακές καμπάνιες μέσω ΜΜΕ - αυτών που στον βωμό της τηλεθέασης κανιβαλίζουν τα θύματα...


efsyn.gr