Συστάσεις Στουρνάρα...


 ...στην ΕΚΤ για την επιθετική πολιτική στα επιτόκια...

Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμιζε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να καταπολεμήσει τον αχαλίνωτο πληθωρισμό με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας χτυπούσε «καμπανάκια» για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξή... του στο Politico ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως περισσότερες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα δημιουργούσαν τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικής ζημιάς στην οικονομία της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε την ΕΚΤ όπως οι αυξήσεις επιτοκίων να γίνονται με βραδύτερο ρυθμό. Σημείωσε επίσης πως εάν αφεθεί η ΕΚΤ να καταπολεμήσει μόνη της τον πληθωρισμό, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αύξηση των επιτοκίων» και «να κάνει το κόστος σε όρους παραγωγής πολύ, πολύ υψηλότερο».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (δηλαδή κατά 0,75%) για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον Οκτώβριο, ενώ ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για αύξηση 50 μονάδων. «Προσωπικά, θα προτιμούσα μια πιο ομαλή πορεία αύξησης των επιτοκίων», τόνισε.

Νομισματική σύσφιξη και ομόλογα

Εξάλλου, υποστήριξε πως εάν το ζητούμενο είναι η μείωση του πληθωρισμού υπό τις τρέχουσες συνθήκες, χωρίς να υποστεί σοβαρό πλήγμα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και χωρίς να αυξηθούν υπέρμετρα τα επιτόκια, τότε η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις», είπε ο κ. Στουρνάρας. 

«Αν η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ χαλαρή, τότε, δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα εκτιναχθούν στα ύψη, πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συνέστησε προσεκτικές κινήσεις όσον αφορά την επικείμενη μείωση των ομολόγων ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ που διακρατεί η ΕΚΤ στον ισολογισμό της. Τα όποια βήματα θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, καθώς η ποσοτική σύσφιξη ενισχύει την αύξηση των επιτοκίων σε ολόκληρη την καμπύλη των αποδόσεων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. 

«Η μείωση του μεγέθους των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών στα προ κρίσης επίπεδα ενδέχεται να οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς και σε διεύρυνση των spread για τις ευάλωτες χώρες, με σοβαρές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε επίσης.