Αιθιοπία: Αντάρτες και κυβέρνηση υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία που προβλέπει αφοπλισμό

 
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι εκπρόσωποι των ανταρτών του Τιγκράι υπέγραψαν απόψε τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, 48 ώρες πριν από την επέτειο των δύο ετών από την έναρξη του πολέμου.

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επισήμως τον τερματισμό των εχθροπραξιών αλλά και τον μεθοδικό, συντονισμένο αφοπλισμό», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης για το Κέρας της Αφρικής, ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, που ήταν επικεφαλής της τρόικας των μεσολαβητών.

Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών αντάλλαξαν χειραψία αφού υπέγραψαν τη συμφωνία η οποία προβλέπει, σύμφωνα με τον Ομπασάντζο, «την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, των υπηρεσιών (στο Τιγκράι), την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική επισιτιστική βοήθεια, την προστασία των πολιτών», μεταξύ άλλων.

«Η στιγμή αυτή δεν είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας αλλά η αρχή της. Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα είναι κεφαλαιώδους σημασίας», προειδοποίησε.

Οι λεπτομέρειες των όρων που θέτει η συμφωνία δεν αποκαλύφθηκαν.

Οι μεσολαβητές δεν ανέφεραν επίσης τι προβλέπεται για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στον πόλεμο και ιδίως για τον στρατό της γειτονικής Ερυθραίας: Η Ερυθραία, ορκισμένος εχθρός της ηγεσίας του Τιγκράι, με το οποίο συνορεύει, στηρίζει τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την Ασμάρα.

Ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας στηρίζεται επίσης από τον τακτικό στρατό και πολιτοφύλακες των επαρχιών Αμχάρα και Άφαρ, που γειτονεύουν με το Τιγκράι.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όμως πιστεύουμε ότι οι πλευρές θα τηρήσουν τον λόγο τους», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, μέλος της «τρόικας» των μεσολαβητών. «Απομένουν να γίνουν πολλά. Πρέπει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη. Και εμείς θα βοηθήσουμε», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ