Η κλεψύδρα αδειάζει...

0


Ξαφνικά, το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα. Όχι ότι είχε χαθεί, αφού οι...
 αποκαλύψεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων το διατηρούν ζωντανό.

Όμως, η κατάθεση του προϋπολογισμού και η αλλαγή της ατζέντας από πλευράς αναλυτών στα επικείμενα roadshows έδωσαν νέα δυναμική στη σχετική συζήτηση.

Η αβεβαιότητα για το αν θα χρειαστούν περισσότερες από μία εκλογική αναμέτρηση, με πιθανό το σενάριο ακυβερνησίας για κάποιο διάστημα, αφήνει ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που έρχεται να προστεθεί στην αβεβαιότητα την οποία προκαλεί η διεθνής αναταραχή και η πληθωριστική κρίση.

Την ίδια στιγμή, από τα μηνύματα που δέχονται οι τράπεζες από τους ξένους αναλυτές και επενδυτές προκύπτει ότι το θέμα των εκλογών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας στις επαφές που θα έχουν στη διάρκεια των τεσσάρων roadshows που θα διεξαχθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Τα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών περιορίζονται πλέον, καθώς η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2023, οπότε το αργότερο τότε θα γίνει η πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Οι τελευταίες πιθανές ημερομηνίες για την κάλπη κάνουν λόγο για τον Φεβρουάριο ή τον Απρίλιο. Έχει σημασία και πόση αυτή η διαφορά των δύο μηνών; Για την οικονομία τεράστια. Όσο νωρίτερα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και ξεπεραστεί η πολιτική ρευστότητα, τόσο το καλύτερο για τον προϋπολογισμό, την αγορά και τους πολίτες. Η εκτέλεση ενός προϋπολογισμού με πολλούς αγνώστους και αβεβαιότητες, απαιτεί κυβερνητική σταθερότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε φυσιολογικές περιόδους.

Ο ξένοι βλέπουν τις εκλογικές αναμετρήσεις διεθνώς με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια και δεν συμπαθούν την πολιτική ρευστότητα. Η κλεψύδρα για την προσφυγή στην κάλπη αδειάζει...

Αθανάσιος Αδαμόπουλος

Η Ναυτεμπορική

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)