Κοκορομαχίες με φόντο την κακοποίηση παιδιών

 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κακοποίηση -σωματική και σεξουαλική- ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση» παρουσίασε στη Βουλή η κυβέρνηση, στη σκιά της αποτρόπαιας επικαιρότητας.

Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κακοποίηση -σωματική και σεξουαλική- ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση, αναφέροντας, επικαλούμενος το Συμβούλιο της Ευρώπης, πως ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ, όπως είπε, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο μητρώο καταγραφής και επιτήρησης που θα δημιουργηθεί, εξηγώντας πως θα διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. «Οποιος έρχεται από εδώ και στο εξής σε συστηματική επαφή με ανηλίκους θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά θα πρέπει και να εκπαιδεύεται ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής κακοποίησης στα παιδιά» ανέφερε ο ίδιος.

Πάντως, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως ορισμένοι «βάζουν πολιτικά πρόσημα σε αποτρόπαιες πράξεις, μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης» και πρόσθεσε πως «όσοι υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι στο σύστημα χθες και μείωσαν ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα».

Περί συγκάλυψης

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε πως «και το θράσος έχει τα όριά του», υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «κάνει πως δεν καταλαβαίνει αυτό που από την πρώτη στιγμή φώναζε η αξιωματική αντιπολίτευση, πως, δηλαδή, η κομματική ταυτότητα ενός εγκληματία δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της, σε αντίθεση με χυδαίες προσπάθειες συγκάλυψης». 

Κατά τα λοιπά, το νέο εθνικό σχέδιο παρουσίασε σειρά υπουργών -«παρέλασε» σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο-, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση του σοβαρού ζητήματος, για ευχολόγια και για μη κοστολογημένες προτάσεις.

Παρεμβαίνοντας, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών, ενώ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την κάλυψη από τα μίντια.