Στη «σέντρα» για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο...


 Εκτενές δημοσίευμα αναλύει τον τρόπο που διακινείται ανεμπόδιστα μέχρι σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο και τον ρόλο που έχει παίξει... η Ελλάδα και τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια.

Με την G7 να ανακοινώνει το πολυαναμενόμενο ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου στους κόλπους της ΕΕ υπάρχει διχογνωμία, με τις Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα να φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει τις ναυτιλιακές τους εταιρείες.

Ρεπορτάζ που φιλοξενεί στις ηλεκτρονικές σελίδες του το Politico αναφέρει πως διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι τρεις χώρες ανησυχούν πως θα χάσουν μέρος του στόλου των δεξαμενόπλοιων τους, τα οποία φέρονται να έχουν ήδη εγκαταλείψει τις σημαίες της ΕΕ υπέρ των σημαιών της Κίνας, της Τουρκίας, της Ινδίας ή διαφόρων φορολογικών παραδείσων, για να αποφύγουν το πλαφόν που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Το ανώτατο όριο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, εκτός εάν πωλείται κάτω από το συμφωνημένο πλαφόν. Για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να συμφωνήσουν και οι 27 χώρες της ΕΕ.

Διπλωμάτες, πάντα σύμφωνα με το Politico, προειδοποιούν ότι δεν είναι σαφές το αν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα θέσουν προβληματισμούς της τελευταίας στιγμής. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε υποχωρήσεις προς τις τρεις χώρες και έκανε ηπιότερες τις κυρώσεις για ρωσικά προϊόντα όπως τα λιπάσματα, το τσιμέντο και άλλα, προκειμένου να μειωθεί η επίπτωση στη ναυτιλία».

Οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία πριν από την έναρξη του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου. Θεωρητικά, το πράσινο φως θα μπορούσε να δοθεί γρήγορα, ίσως ακόμη και σε μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη. Εξάλλου, η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει σε μια νομική βάση για το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου στην τελευταία δέσμη κυρώσεών της.

►Με αφορμή το δημοσίευμα του Politico ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σχολίασε «η κυβέρνηση έχει κάνει ξεκάθαρες επιλογές που στοιχίζουν πολύ ακριβά στην κοινωνία αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας»...

efsyn.gr