Δανία: Πολιτικός της άκρας δεξιάς δικάζεται ξανά για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων


 Ο Μόρτεν Μέσερσμιτ, ακροδεξιός λαϊκιστής πολιτικός, άρχισε χθες Πέμπτη (24/11) να δικάζεται εκ νέου για απάτη με σκοπό τη κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και πλαστογραφία.

Τον Αύγουστο του 2021, ο ηγέτης του Δανικού Λαϊκού Κόμματος (Dansk Folkeparti, DF) καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή

Όμως εφετείο ακύρωσε την απόφαση τον Δεκέμβριο, εκφράζοντας αμφιβολίες για την αμεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, ο δικαστής είχε εκφραστεί, χρησιμοποιώντας το κουμπί «Μου αρέσει!», υπέρ επικριτικών αναρτήσεων σε βάρος του πολιτικού και του κόμματός του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο κ. Μέσερσμιτ χθες Πέμπτη (24/11) απέρριψε για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες σε βάρος του και δήλωσε πεισμένος πως θα αθωωθεί στην επαναληπτική δίκη. «Η μεγάλη διαφορά είναι πως θα έχω νέα υπεράσπιση», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του.

Έχει καλέσει περίπου 10 μάρτυρες υπεράσπισης στην επαναληπτική δίκη, ενώ θέλει επίσης να ληφθούν υπόψη από την έδρα ως αποδεικτικά στοιχεία ηχογραφήσεις από το συνέδριο της παράταξής του το 2015.

Ο πρώην ευρωβουλευτής κατηγορείται πως υπέβαλε ψευδείς δηλώσεις για την οργάνωση εκδήλωσης ευρωβουλευτών της ομάδας του Κινήματος για μια Ευρώπη των Ελευθεριών και της Δημοκρατίας (MELD) εκείνο το καλοκαίρι, προκειμένου να λάβει επιδότηση ύψους σχεδόν 100.000 κορωνών Δανίας (σχεδόν 13.500 ευρώ).

Σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ.