Ολο και κάτι θα γίνει...

0

 
Δύο φορές επισκέφτηκε την Ηπειρο ο πρωθυπουργός το τελευταίο εξάμηνο, αλλά είδηση δεν βγήκε. Καμία δέσμευση για συγκεκριμένα έργα, κανένα χρονοδιάγραμμα και οριστική απόφαση.

Ακόμα και τα έργα που είχαν προαναγγελθεί πάλι σε πρωθυπουργική επίσκεψη πέρυσι είναι... είτε στα χαρτιά είτε στις μελέτες. Η «μισή» τελικά σε μέγεθος σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κακαβιά που κάπου την άνοιξη θα δημοπρατηθεί, το Πάρκο Τεχνολογίας που δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα όλη τη χρηματοδότηση, ο παραλίμνιος πεζόδρομος που όλο εμπόδια βρίσκει.

Και δεν καταλαβαίνεις και ποιο είναι και το σχέδιο τελικά για την Ηπειρο και την περιφερειακή ανασυγκρότηση, ποια είναι η κεντρική ιδέα. Αν υπάρχει.

Θα μπορούσε ίσως να υπάρχει ζήτημα πόρων και δημοσιονομικού χώρου. Ισως δηλαδή να μη φτάνουν τα λεφτά για περιφέρειες σαν την Ηπειρο ή να υπάρχουν αλλού προτεραιότητες. Αυτό θα είχε μια λογική αν το ανακοίνωναν και ζητούσαν υπομονή. Ομως δεν το λένε. Γιατί τελικά κυριαρχεί η παλαιοκομματική λογική ότι όλα «θα γίνουν», «διά των ενεργειών» του κομματικού μηχανισμού που θα πείσει κάποτε την κυβέρνηση. Μόνο που πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια και δεν έγιναν και πολλά. Ή μάλλον γίνονται. Περνάει σε ιδιώτες ο Λιμένας Ηγουμενίτσας. Ό,τι παράγει και είναι χρήσιμο στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιείται.

Γιατί τελικά κάπου εκεί είναι και το κέντρο του προβλήματος. Πέρα από τον λαϊκισμό τού ψηφίστε εσείς και κάποτε το κόμμα θα κάνει και έργα, υπάρχει και μια βασική γραμμή, πιο πίσω, που λέει ότι ο δημόσιος πλούτος μιας περιοχής, οι βασικές της υποδομές και ο παραγωγικός της ιστός, αν δεν είναι ελκυστικά σε ιδιωτικές επενδύσεις, δεν χρειάζεται να μπουν και σε κάποιον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Στην επόμενη περιοδεία κοντά στις εκλογές, πάντως, με φόντο κάποιο ωραίο τοπίο, όλο και κάτι θα ανακοινωθεί. Με τα ψίχουλα, περνάει κι ο καιρός.

Φιλήμων Καραμήτσος

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)