Ρωσία: Επανέρχεται στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά - Έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία


 Επανέρχεται στην συμφωνία σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, με σκοπό να επιτρέψει ζωτικής σημασίας εξαγωγές από τη χώρα, καθώς λέει πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο για στρατιωτικούς λόγους.

Η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία, στην οποία μεσολάβησαν ο ΟΗΕ και η Τουρκία τον Ιούλιο και θεωρήθηκε ότι συνέβαλε στη μείωση των παγκόσμιων ελλείψεων τροφίμων και των αυξήσεων των τιμών, αφού κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στον στόλο της στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας το περασμένο Σάββατο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε την Τετάρτη ότι «χάρη στη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού, καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών που προορίζονται για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Ρωσία υπογράμμισε ότι «η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επανεκκινά την εφαρμογή της συμφωνίας - της Πρωτοβουλίας για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Ουκρανίας (η «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας»), που ανεστάλη μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη», κατέληξε.

Αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι τιμές των σιτηρών λίγο μετά την ανακοίνωση, οι οποίες είχαν πάρει την ανιούσα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την συμφωνία.