Εξόρμηση με τακτική Λούλα...


 Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια και το δίδυμο σκάνδαλο Πάτση και υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας, κοπιάροντας τον... Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, κατεβαίνει στον λαό με ένα πρόγραμμα έξι μηνών (μέχρι την εκλογική, όπως όλα δείχνουν, προσεχή άνοιξη) γεμάτο περιοδείες και διά ζώσης επαφή με τον κόσμο.

Δεν θα το κάνει μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το σύνολο σχεδόν των πρωτοκλασάτων στελεχών του θα «οργώσουν» τη χώρα από πόλη σε πόλη με στόχο να αναλύσουν –και στα μέλη του κόμματος– τις έξι εθνικές προτεραιότητες που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Ηδη από το Σάββατο ξεκίνησαν οι ημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε όλους τους νομούς και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο με ομιλητές τους βουλευτές Κώστα Ζαχαριάδη, Ανδρέα Ξανθό και Θεανώ Φωτίου.

Και μπορεί οι «New York Times» να έγραψαν ότι ο πρόεδρος Λούλα έκανε το comeback με μια «old school» προεκλογική εκστρατεία με επισκέψεις σε όλα τα μέρη της αχανούς χώρας του, αλλά ο Αλ. Τσίπρας, με το σύνολο των ΜΜΕ και ειδικά τα κανάλια εχθρικά διακείμενα απέναντί του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνείται να αντιπαρατεθεί πολιτικά μαζί του σε ένα προεκλογικό debate, δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικοινωνήσει με τον κόσμο ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα.

Πολλώ δεν μάλλον όταν τα μηνύματα που έχει λάβει ο ίδιος, για παράδειγμα από την επίσκεψη της περασμένης Πέμπτης στο Χαλάνδρι (σε μια γειτονιά-προπύργιο της περίφημης μεσαίας τάξης), είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Για την ακρίβεια οι συνεργάτες του προέδρου έχουν να λένε για την ανταπόκριση του κόσμου και την ουσιαστική επικοινωνία. Στην Κουμουνδούρου μάλιστα θέλουν να αντιπαραβάλουν την εικόνα του Αλ. Τσίπρα που συνομιλεί με τον κόσμο για την ακρίβεια στις πλατείες και τις γειτονιές των πόλεων με την εξωραϊσμένη από τα ΜΜΕ εικόνα ενός απομονωμένου πρωθυπουργού που βάλλεται εντός και εκτός συνόρων, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, για μια σειρά από εξαιρετικά σοβαρά θέματα.

Ο εξωραϊσμός δεν τους σώζει

Η υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση έχει αφήσει πολύ ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα στην κοινή γνώμη. Και όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ακόμη και ο πιο ακραιφνής ψηφοφόρος της ΝΔ την ώρα που χάνει το σπίτι του δύσκολα θα δεχτεί ένα βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος –και εκλεκτό του συστήματος εξουσίας– να πρωταγωνιστεί σε ρόλο «αρπακτικού»!

Ακόμη πιο δύσκολα ο κόσμος θα αποδεχτεί ότι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το κύμα των ανατιμήσεων που αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο για όλους τους πολίτες. Η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε από το Open την περασμένη Πέμπτη ήταν αποκαλυπτική. Η ακρίβεια είναι το πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%, ενώ έξι στους δέκα πολίτες δεν αναμένουν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στην οικονομία και ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης –για παράδειγμα για κάποιες σκόρπιες επενδύσεις– όχι μόνο δεν περνούν στον κόσμο αλλά τον εκνευρίζουν περισσότερο λόγω της αντίθεσης με την καθημερινότητά του.

Ρήγματα και εντός της διαπλοκής

Επιπροσθέτως υπάρχει το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αλλά, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική, έστω και σε δεύτερο χρόνο. Γι’ αυτό διαβάζουν με ενδιαφέρον το μπαράζ των αποκαλύψεων (όπως στο σημερινό φύλλο του Documento) και παρακολουθούν με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις δευτερογενείς, όπως λένε, επιπτώσεις του, για παράδειγμα στο σύστημα που στηρίζει επικοινωνιακά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για τα «πρώτα ρήγματα» και για έναν πρωθυπουργό «σε πανικό» που για ακόμη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Μόνο τυχαία δεν είναι η on camera δήλωση του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή, όταν κάλεσε τον πρωθυπουργό «να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν έστω εν μέρει τη δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών».

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρείες στη χώρα μας», «να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη», «να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέα κ. Βλάχου, η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή» και, τέλος, «να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».


Δεν είναι θεσμικά αποδεκτό, λένε, σε προεκλογική περίοδο η ΕΥΠ αλλά και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να υπάγονται στο γραφείο του πρωθυπουργού...


Δημήτρης Χατζηνικόλας


documentonews.gr