Μυτιληναίος: Big business 800 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο


 Έργα συνολικού ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα ή ήδη προωθεί ο όμιλος Μυτιληναίου μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για projects που σχετίζονται είτε με τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), όπως, για παράδειγμα η συμφωνία που ανακοίνωσε χτες η εισηγμένη (συνολικής ισχύος 367,5MW, τίμημα 250 εκατ. ευρώ), είτε με τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU), όπως το Protos Energy Facility (182 εκατ. ευρώ το μερίδιο στην κοινοπραξία ανάπτυξης) ή η ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) για λογαριασμό της Drax (ύψους 330 εκατ.).

Μάλιστα, όσον αφορά στον πρώτο τομέα, με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, το τμήμα RSD της MYTILINEOS θα έχει κατασκευάσει με επιτυχία έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής ισχύος άνω των 710 MW, με χρήση πάνω από 1,15 GWh μπαταριών λιθίου. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει αναπτύξει 707 MW συστημάτων με μπαταρία BESS στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστραλία και ο στόχος είναι να επεκταθεί περαιτέρω φτάνοντας τα 1,5 GW, εδραιώνοντας τη θέση της ως κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη.

Για να επιστρέψουμε όμως στενά στα «όρια» της Μεγάλης Βρετανίας, η Μυτιληναίος φαίνεται ότι έχει διευρύνει για τα καλά την παρουσία της στο «νησί» αναλαμβάνοντας σημαντικά έργα για την ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου, με συμμετοχή και σε μεγάλα έργα βιώσιμης αξιοποίησης απορριμμάτων.

Η αποθήκευση ενέργειας

Όπως σημείωσε χτες η Μυτιληναίος, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανέλαβε ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για τον επί σειρά ετών επιχειρηματικό εταίρο Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έργα βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια υλοποίησης, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία (COD) σταδιακά έως τα τέλη του 2023. Τα συστήματα μπαταριών BESS υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, παρέχοντας βοηθητικές υπηρεσίες απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του δικτύου. Θεωρούνται ευρέως αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς ενεργειακής μετάβασης. Το συνολικό τίμημα για την MYTILINEOS θα φτάσει το ποσό των €250.000.000.

Το deal με τη Drax ύψους 330 εκατ.

Τον Μάρτιο η εισηγμένη ανακοίνωνε μια ακόμα «δουλειά» στη Μ. Βρετανία, ύψους 330 εκατ., καθώς μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλάμβανε την ανάπτυξη τριών (3) μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι υπέγραψε συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι συμβάσεις αφορούσαν στη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F. Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί τοπικά (με εγκατάσταση για απομακρυσμένη λειτουργία) ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης. Και τα 3 OCGTs αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024. Όπως σημείωνε η εισηγμένη, ο όμιλος Drax ασχολείται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την παραγωγή βιώσιμης βιομάζας και την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε επιχειρήσεις. Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής βιώσιμης βιομάζας, υδροηλεκτρικών και αντληθέντων υδροηλεκτρικών αποθηκευτικών στοιχείων σε αρκετές τοποθεσίες στην Αγγλία και τη Σκωτία.

Το project «Protos» για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων

Το παραπάνω project ήταν τότε το δεύτερο ενεργειακό έργο για τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η εταιρεία είχε ήδη αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, η οποία θα επεξεργάζεται 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ετησίως, με δύο μονάδες ενεργειακής αξιοποίησής τους, ετήσιας δυναμικότητας 200.000 τόνων η κάθε μία, αποδίδοντας 45 MW στο δίκτυο. Η MYTILINEOS είναι ο επικεφαλής της κατασκευαστικής κοινοπραξίας υψηλού κύρους με την Standardkessel Baumgarte GmbH (SBG), κορυφαίο διεθνώς τεχνολογικό πάροχο στην ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, με ποσοστό μεριδίου 55% ως ο κύριος ανάδοχος και σχεδιαστής του έργου. Το Protos EfW – Energy from Waste facility θα αξιοποιεί δύο τύπους απορριμμάτων, Υπόλειμμα στερεών αστικών αποβλήτων και Βιομηχανικά & Εμπορικά απορρίμματα. Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU) της MYTILINEOS θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των σταδίων της κατασκευής EPC(διεύθυνση, σχεδιασμός, προμήθεια, ανέγερση εργοστασίου), με όλα τα κρίσιμα συστήματα της μονάδας Energy from Waste (EfW) να κατασκευάζονται εις διπλούν για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της. Έτος έναρξης της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας εκτιμάται το 2024.

Τα φωτοβολταϊκά

Για να επανέλθουμε στα έργα αποθήκευσης ενέργειας, σύμφωνα με την εταιρεία, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει συμβάσεις μελέτης, προμήθειας και κατασκευής (EPC) με την Lightsource BP, μία κορυφαία εταιρεία έργων ηλιακής ενέργειας, για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο των οποίων το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε ποσό άνω των 35.000.000 ευρώ. Το έργο Northfield and Street Field ισχύος 50 MW έχει ήδη φτάσει σε εμπορική λειτουργία και το Tiln ισχύος 61,5MW που μάλιστα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο της Lightsource BP στη χώρα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Η MYTILINEOS διατηρεί μια επιτυχημένη συνεργασία με την Lightsource BP στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα τελευταία χρόνια, έχοντας προσφέρει EPC υπηρεσίες για 22 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος άνω των 310 MW.