Η ιστορία του ανθρώπου που έχασε 16 δισ. σε μια εβδομάδα...

0


 Ηταν κάτι δεν απασχολούσε το μυαλό του περισσότερο από ένα video game, δεν ασχολείτο μαζί του. Είτε επρόκειτο για συζήτηση με φίλους, είτε για δουλειά.

Από παιδί είχε τα θέματα του με τη βαρεμάρα, έχοντας αποφασίσει πως στη ζωή του θα είναι... αλτρουιστής. Μετά αποφάσισε να ασπαστεί τον αποτελεσματικό αλτρουισμό. Δηλαδή, να βγάζει χρήματα για να βοηθά άλλους.

Τις τελευταίες ημέρες, το μυαλό του 30χρονου Sam Bankman-Fried κάηκε (no pun intended) όπως προσπαθούσε να βρει τρόπο να σώσει την εταιρία που τον έκανε δισεκατομμυριούχο και όσους τον εμπιστεύτηκαν.

Τελικά, έθεσε νέο ρεκόρ σε απώλεια περιουσίας σε μια ημέρα (έφτασε στο 94%).


Του έμεινε 1.000.000.000 δολάρια, με το ‘άνοιγμα’ που πρέπει να καλύψει -για να μην πάρει στο λαιμό του όσους τον εμπιστεύτηκαν- να είναι 8.000.000.000 δολ.

Και όλα αυτά έγιναν γιατί ήταν λάθος τα μαθηματικά του. Δηλαδή, το πιο δυνατό σημείο που είχε.



Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών των Μπαχάμες έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία μέρους της αυτοκρατορίας κρυπτογράφησης του Bankman-Fried και αποφάσισε να διορίσει εκκαθαριστή για μια από τις οντότητες του, καθώς ο επιχειρηματίας αγωνιζόταν να συγκεντρώσει έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσει την FTX. Μεταξύ τους ήταν πολλοί celebrities.

"ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ"

Ο Bankman-Fried, γνωστός ως SBF, γεννήθηκε στο campus του Stanford, όπου δίδασκαν (νομική) και οι δυο γονείς του. Ο εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματίας μεγάλωσε με ανθρώπους, εικόνες και παραστάσεις που προκαλούσαν διαρκώς το μυαλό του.

Μισούσε το σχολείο, γιατί μισούσε τον τρόπο που λειτουργούσε (“πάντα ένιωθα πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές με ηλικιωμένους”). Πήγαινε στο δημοτικό όταν είπε στη μητέρα του, κλαίγοντας πως “βαριέμαι τόσο πολύ, που θα πεθάνω”.

Έτσι οι γονείς του τον έστειλαν στο Canada/USA Mathcamp, καλοκαιρινό καμπ για εφήβους ηλικίας από 13 έως 18 χρόνων, από όλον τον κόσμο, που είναι ταλαντούχοι στα μαθηματικά.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης περιλαμβάνει μια εισαγωγική εξέταση (το Qualifying Quiz), προσωπική έκθεση και δύο συστατικές επιστολές. Στα προαπαιτούμενα δεν είναι βαθμολογίες. Ο στόχος αυτού του συστήματος είναι να διασφαλιστεί πως όσοι θα πάνε στο καμπ, είναι παθιασμένοι με τα μαθηματικά.

Το ποσοστό αποδοχής είναι στο 15%. Ο Bankman-Fried έκανε γνωστές τις ικανότητες που είχε στο management.

"Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΧΡΗΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ"
Από τα 14 δήλωνε αυτοδίδακτος ηθικός φιλόσοφος "ένας αποτελεσματικός αλτρουιστής", πεδίο με το οποίο ασχολήθηκε χωρίς να τον ωθήσει προς τα εκεί κάποιος. Δηλαδή οι γονείς του, λάτρεις του ωφελιμισμού "που έχει ως ηθικό στόχο τη μεγιστοποίηση της συνολικής ευημερίας των ανθρώπων και δη όσων είναι σε δυσμενείς καταστάσεις" όπως είχε εξηγήσει η μητέρα του, Barbara.

Το γυμνάσιο και το λύκειο τα ‘έβγαλε’ χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον “γνωρίζοντας πως δεν είναι πράγματα για τα οποία έχω ‘φτιαχτεί’” και από το 2010 έως το 2014 βρισκόταν στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).

Δεν ήταν παιδικό του όνειρο, αλλά επιλογή του νομίσματος που πέταξε -με την άλλη να είναι το Cal Tech. Επέλεξε να ζήσει σε αδελφότητα -με μέλη όλων των φύλων-, την Έψιλον Θήτα “όπου είχαμε αντικαταστήσει το αλκοόλ με όσα λατρεύουν τα σπασικλάκια”.

Παράδειγμα;

Στα πάρτι έπαιζαν περίτεχνα επιτραπέζια παιχνίδια ή videogames. Στον Bankman-Fried άρεσαν όσα του δημιουργούσαν πίεση, γιατί του άρεσε να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Δεν ήταν ο πιο έξυπνος κάτοικος του σπιτιού, αλλά ήταν ο πιο χαρισματικός “με τον πλέον μη παραδοσιακό τρόπο”.

Εννοούσε ό,τι έλεγε και έτσι έγινε ο “commander” του Έψιλον Θήτα.

Όταν έφυγε είχε πτυχία στη φυσική και τα μαθηματικά.

Συνήθιζε να απορρίπτει την παραδοσιακή εκπαίδευση -συμπεριλαμβανομένου του ΜΙΤ-, εξηγώντας ότι “δεν υπήρχε κάτι που να έμαθα στο κολέγιο και να μου φάνηκε χρήσιμο -πλην της κοινωνικής ανάπτυξης. Ακαδημαϊκά όμως, ήταν όλα άχρηστα. Το σχολείο δεν είναι χρήσιμο για τις περισσότερες δουλειές”.

Παρ’ όλα αυτά αφιέρωσε τη ζωή του σε τομέα που έχει συσχετιστεί με το έγκλημα, τα κακόβουλα λογισμικά και την περιβαλλοντική ανευθυνότητα -όπως είχε γράψει το Finance του Yahoo!

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)