New York Times: Ο Ερντογάν ανεβάζει ξανά την ένταση με την Ελλάδα ενόψει εκλογών

0


 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλιμακώνει τις απειλές κατά της συμμάχου του στο ΝΑΤΟ Ελλάδας από το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν στρατιωτικά γεράκια και υπερεθνικιστές», γράφει ο Στίβεν Ερλάνγκερ στους New York Times, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται μία «κατασκευασμένη κρίση» με την Ελλάδα λόγω των επικείμενων εκλογών την άνοιξη.

Στο κείμενο επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως είναι λίγοι οι διπλωμάτες και οι αναλυτές που προβλέπουν πόλεμο, ωστόσο υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ των Ευρωπαίων διπλωματών ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του — και ότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Στο άρθρο του ο διπλωματικός συντάκτης των NY Times εκτιμά πως ο κ. Ερντογάν χρειάζεται μια κρίση για να ενισχύσει την ασταθή του θέση μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, σύμφωνα με όσα του δήλωσε ένας διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και αν δεν του δοθεί μια τέτοια ευκαιρία – κρίση, τότε μπορεί να επιχειρήσει να την προκαλέσει – δημιουργήσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ερλάνγκερ, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, απειλούν τώρα να προσθέσουν μια δύσκολη νέα διάσταση στις προσπάθειες της Ευρώπης να διατηρήσει την ενότητά της απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις συσσωρευμένες οικονομικές επιπτώσεις του.

Από την πλευρά του, ο Σινάν Ουλγκέν, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει, μιλώντας στους NY Times, ότι όντως υπάρχει μια εκλογική πτυχή στις ενέργειες του κ. Ερντογάν. Παράλληλα ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουλγκέν, υπάρχουν και βαθιά ριζωμένα προβλήματα που ευνοούν τη χρόνια αστάθεια και τις επικίνδυνες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού ινστιτούτου EDAM εκτιμά ότι η ένταση στα ελληνοτουρκικά ανεβαίνει στην παρούσα φάση εν όψει των εκλογών που αναμένονται όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης διανύει και εκείνος προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να αναμένονται στην Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι, ζημιωμένος από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Και όπως και στην Τουρκία έτσι και στην Ελλάδα… τίποτα δεν μπορεί να μαγνητίσει τον πατριωτισμό περισσότερο από όσο μια διαμάχη με έναν παλιό εχθρό.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να φανεί στιβαρός και ακλόνητος χωρίς όμως να κλιμακώνει την ένταση. Πόσο πιθανή είναι όμως μια εκλογική ήττα Ερντογάν; Ο πολύπειρος Τούρκος διπλωμάτης και βουλευτής του ερντογανικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Βολκάν Μποζκίρ είναι σίγουρος ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν πρόκειται να χάσουν τις επόμενες εκλογές. Υπάρχουν αναλυτές, ωστόσο, που εκτιμούν ότι το AKP θα μπορούσε όντως να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενδεχομένως δε και τις προεδρικές εκλογές αν και αυτό το δεύτερο φαντάζει πιο δύσκολο.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης από την πλευρά του εκτιμά, μιλώντας στους New York Times, ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές του, «προβάλλοντας την Ελλάδα ως βολική εξωτερική απειλή και δημιουργώντας ένα επικίνδυνο πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πιθανή κίνηση κατά της Ελλάδας».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)