Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα έκανε 100.000 πολίτες της εφοριακούς


 «Μια επιτυχία που ξεπερνά κάθε προσδοκία», χαρακτηρίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt την εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ «Appodixi», που επιτρέπει στους 100.000 και πλέον χρήστες της, να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.

«Ο αριθμός των περίπου 1.600 καταγγελιών την ημέρα δείχνει ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα», σχολιάζει η Handelsblatt, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του 2020, σύμφωνα με την οποία η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια.

«Το 1980 αποτελούσε το 3,74 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2018 ήταν ήδη 10,3 %. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσό 18,5 δισ. ευρώ που διαφεύγει από την εφορία», συμπληρώνει η εφημερίδα.

«Σχεδόν το 26% του οφειλόμενου ΦΠΑ ξεφεύγει από δίχτυα της εφορίας», σχολιάζει η Handelsblatt. Αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου οι ελληνικές φορολογικές αρχές απασχολούσαν μέχρι τώρα περίπου 5.000 εφοριακούς ελεγκτές. «Τώρα είναι πάνω από 100.000», καταλήγει.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.