Gazprom: Η Ευρώπη θα «παγώσει» ακόμη και με γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου

0


 Τα νοικοκυριά στην ΕΕ θα παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει σχεδόν γεμάτες τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Gazprom.

«Ο χειμώνας μπορεί να είναι σχετικά ζεστός, αλλά μια εβδομάδα ή ακόμη και πέντε ημέρες θα έχει αφύσικο κρύο και είναι πιθανό ολόκληρες πόλεις και εδάφη, Θεός φυλάξοι, να παγώσουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Aλεξέι Μίλλερ, μιλώντας στο Russian Energy Week στη Μόσχα την Τετάρτη.

Κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να χάσει περίπου 800 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως ή το 1/3 της συνολικής κατανάλωσής της, προειδοποίησε ο κ. Μίλερ, επικαλούμενος αναλυτές.

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να γεμίσει τις αποθήκες της πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024; Τότε θα γίνει σαφές τότε ότι η ενεργειακή κρίση έχει έρθει για να μείνει και όχι απλά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα» διαπίστωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Η Μόσχα έχει μειώσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη εδώ και μήνες μετά την επιδείνωση των σχέσεων της με τη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη με έως και 1,7 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών στις εισαγωγές καυσίμων της,

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν 91% πληρότητα, με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι γεμάτες περίπου 5% τον Μάρτιο, όπως επισημαίνει ο κ. Μίλερ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)