Forbes: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές φέτος - Στο Νο 1 ο Εμπαπέ, «εκθρόνισε» Μέσι και Ρονάλντο


Όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι είδαν τα συνολικά ετήσια έσοδά τους να ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια για πρώτη φορά το 2018 διένυαν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, στο απόγειο της καριέρας τους. Ο Κιλιάν Εμπαμπέ δεν περίμενε τόσο πολύ, ξεπερνώντας αυτό το ορόσημο μόλις στα 23 του.

Το Forbes εκτιμά ότι ο Γάλλος σούπερ σταρ θα συγκεντρώσει 128 εκατ. δολάρια τη σεζόν 2022-23 (προ φόρων και αμοιβής μάνατζερ), ποσό ρεκόρ για την κατάταξη των πιο καλοπληρωμένων ποδοσφαιριστών που τον εκτοξεύει αμέσως στο Νο 1. Παρά τις φήμες για μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, που έκαναν ακόμη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τον παρακαλέσει να παραμείνει, ο Εμπαπέ ανανέωσε για τρία χρόνια το συμβόλαιό του με την υπερδύναμη του γαλλικού πρωταθλήματος Παρί Σεν Ζερμέν.... Βάσει των όρων του συμβολαίου, που ως είθισται δεν δημοσιοποιήθηκαν, ο Εμπαπέ θα συγκεντρώσει σχεδόν 110 εκατ. δολάρια από μισθό και μπόνους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου. Αυτά έρχονται να προστεθούν στις διαφημιστικές συμφωνίες εκτιμώμενης αξίας 18 εκατ. δολαρίων που έχει κλείσει με εταιρείες όπως η Nike, η Dior, η Hublot, η Oakley και η Panini. Και η δραστηριότητά του εκτός γηπέδου, δεν σταματά εκεί: ο Εμπαπέ εμφανίστηκε πρόσφατα στο εξώφυλλο του βιντεοπαιχνιδιού FIFA, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, Zebra Valley και επένδυσε στην πλατφόρμα NFT Sorare.

Η άνοδος του Εμπαπέ στην κατάταξη του Forbes οδηγεί τον Μέσι και τον Ρονάλντο σε... άγνωστες περιοχές, καθώς το δίδυμο μοιραζόταν τις δύο κορυφαίες θέσεις της λίστας κάθε χρόνο από το 2014. Ωστόσο, ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν κατάφερε να ξεπεράσει τις υψηλότερες επιδόσεις τους (127 εκατ. δολ. για τον Μέσι το 2019 και 125 εκατ. δολάρια για τον Ρονάλντο το 2021).

Συνολικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες ποδοσφαίορυ αναμένεται να συγκεντρώσουν προ φόρων κέρδη 652 εκατ. δολαρίων την τρέχουσα σεζόν, ποσό αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με τα 585 εκατ. δολάρια του περασμένου έτους. Μόνο η πρώτη τριάδα αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% αυτού του ποσού. Οι μισθοί και το μπόνους εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων, καταγράφοντας βελτίωση 7% στα 444 εκατ. δολάρια. Ενώ η πανδημία του κορονοϊού είχε προηγουμένως επιφέρει επιβράδυνση στις μεταγραφές παικτών, η ανάκαμψη ήρθε με μεγάλη φόρα: σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, οι σύλλογοι της Premier League δαπάνησαν ποσό-ρεκόρ 2,2 δισ. δολαρίων σε μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι, αυξημένο κατά 67% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ιδού οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες ποδοσφαίρου για φέτος:
1. Κιλιάν Εμπαμπέ

Συνολικά Έσοδα: $128 εκατ.

2. Λιονέλ Μέσι

Συνολικά Έσοδα: $110 εκατ.

3. Κριστιάνο Ρονάλντο

Συνολικά Έσοδα: $100 εκατ.

4. Νεϊμάρ

Συνολικά Έσοδα: $87 εκατ.

5. Μοχάμεντ Σαλάχ

Συνολικά Έσοδα: $53 εκατ.

6. Έρλινγκ Χάαλαντ

Συνολικά Έσοδα: $39 εκατ.

7. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Συνολικά Έσοδα: $35 εκατ.

8. Εντέν Αζάρ

Συνολικά Έσοδα: $29 εκατ.

9. Αντρές Ινιέστα

Συνολικά Έσοδα: $30 εκατ.

10. Κέβιν Ντε Μπρούιν

Συνολικά Έσοδα: $29 εκατ.