Core Scientific: Προειδοποίηση για χρεοκοπία από την αμερικανική εταιρεία εξόρυξης crypto


 Η Core Scientific, μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση βάσει στοιχείων που κατέθεσε στην SEC. Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει χρέος που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου.

Η μετοχή της Core «βυθίζεται» 79% μετά τα στοιχεία.

Από την ένταξή της στον Nasdaq μέσω SPAC, η κεφαλαιοποίηση της Core έχει συρρικνωθεί στα 90 εκατ. δολάρια από αποτίμηση 4,3 δισ. δολάρια που είχε τον Ιούλιο του 2021 όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο. Η μετοχή έχει πλέον υποχωρήσει κατά περισσότερο από 97% φέτος. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η Core προειδοποιεί ότι οι κάτοχοι κοινών μετοχών μπορεί να υποστούν «ακόμη και ολική απώλεια της επένδυσής τους».

Η Core Scientific κάνει «εξορύξεις» proof-of-work κρυπτονομισμάτων, όπως το bitcoin. Η διαδικασία περιλαμβάνει την τροφοδοσία κέντρων δεδομένων σε όλη τη χώρα, εξοπλισμένα με εξαιρετικά εξειδικευμένους υπολογιστές που λύνουν μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να επικυρώσουν τις συναλλαγές και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν νέα tokens. Η διαδικασία απαιτεί ακριβό εξοπλισμό, μερική τεχνογνωσία και πολύ ηλεκτρικό ρεύμα.