Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ο Έλον Μασκ «κόβει» το δωρεάν δορυφορικό Ίντερνετ στην Ουκρανία...


 Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παρέχει στο εξής στην Ουκρανία δωρεάν το σύστημα δορυφορικού διαδικτύου Starlink και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ να καλύψει το κόστος. Σύμφωνα με... τον επιχειρηματία, η διακοπή της δωρεάν παροχής οφείλεται στην αγένεια του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο.

Ο κ. Μασκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες, όταν δημοσίευσε την «ειρηνευτική πρότασή» του για την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία και επανάληψη των εκλογών υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ στις προσαρτηθείσες περιοχές. «Η Κριμαία επισήμως είναι κομμάτι της Ρωσίας, από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ)», έγραψε ο Ίλον Μασκ. «'Αντε γ…» ήταν η δημόσια απάντηση, μέσω Twitter, του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Άντριι Μέλνικ. «Αυτή είναι η διπλωματική μου απάντηση», έγραψε χαρακτηριστικά ο διπλωμάτης, στα Αγγλικά, για να επανέλθει ο επιχειρηματίας λέγοντας: «Απλώς ακολουθούμε τη σύστασή σας» και υπονοώντας ότι αποσύρει την προσφορά του δορυφορικού διαδικτύου προσβεβλημένος από τον κ. Μέλνικ.

Το tweet του Μασκ ήρθε ως απάντηση σε δημοσίευμα του CNN ότι η SpaceX είχε προειδοποιήσει με επιστολή της, με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου προς το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ότι δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τα τερματικά Starlink της, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη στρατιωτική επικοινωνία της Ουκρανίας.
«Δεν είμαστε σε θέση να δωρίσουμε περαιτέρω τερματικούς σταθμούς στην Ουκρανία ή να χρηματοδοτήσουμε τους υπάρχοντες για αόριστο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN επικαλούμενος επιστολή του διευθυντή πωλήσεων της SpaceX, που εστάλη στο Πεντάγωνο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το CNN, η SpaceX ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το Starlink περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του έτους. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει το κόστος για περισσότερους από 1.330 τερματικούς σταθμούς της SpaceX στην Ουκρανία, ενώ η ίδια η εταιρεία έχει δωρίσει 3.670 σταθμούς.

Το CNN ανέφερε ότι περίπου το 85% των τερματικών Starlink που παρέχονται στην Ουκρανία χρηματοδοτήθηκαν από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας. Κάλυψαν επίσης περίπου το 30% των λειτουργικών δαπανών για την Ουκρανία.

Στις 7 Οκτωβρίου, οι Financial Times επικαλέστηκαν Ουκρανούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι το Starlink άρχισε να δυσλειτουργεί στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. «Καταστροφικές» διακοπές καταγράφηκαν στις περιοχές Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια και Χάρκοβο. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα προβλήματα αυτά προκάλεσαν πανικό στον ουκρανικό στρατό.
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες που μίλησαν στους FT εξέφρασαν την υποψία ότι τα προβλήματα επικοινωνίας σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οφείλονταν σε σκόπιμη απόφαση της SpaceX να περιορίσει την πρόσβαση στα ελεγχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. 

Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Μασκ ανακοίνωσε ότι άνοιξε την πρόσβαση στο παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας του Starlink στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε τους δορυφόρους Starlink για χτυπήματα κατά των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς δεν υπήρχαν εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Μασκ είπε ότι η SpaceX ξόδεψε 80 εκατομμύρια δολάρια για την εκτόξευση και τη συντήρηση του Starlink στην Ουκρανία.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.