Τρομάζει με τη στάση «γαλάζιων» βουλευτών...

 
H επόμενη φάση του σκανδάλου των υποκλοπών αρχίζει σήμερα, καθώς αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τα πορίσματα κάθε πτέρυγας του Κοινοβουλίου που συμμετείχε... στην Εξεταστική. Θα ακολουθήσει εκ νέου συνεδρίαση της Εξεταστικής το πρωί της Πέμπτης και επειδή είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, κάθε πλευρά αναμένεται να δώσει το δικό της πόρισμα αναφορικά με το τι έγινε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Κεντρικό ζήτημα αυτής της διαδικασίας είναι η πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Επιτροπής –σύμφωνα με τις έως τώρα εντολές του μεγάρου Μαξίμου– τα πορίσματα να χαρακτηριστούν απόρρητα και η συνεδρίαση της Βουλής να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Αν η κυβέρνηση επιμένει ώς το τέλος στο αφήγημά της περί απορρήτου, ένας νέος κύκλος σύγκρουσης με την αντιπολίτευση είναι προ των πυλών, καθώς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ έχουν δεσμευτεί να δώσουν στη δημοσιότητα τα δικά τους πορίσματα αλλά και να φτάσουν ώς το τέρμα την αποκάλυψη της κυβερνητικής μεθόδευσης για κουκούλωμα του σκανδάλου...
Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η στάση των δικών της βουλευτών, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς, με κορυφαία την τοποθέτηση επί του θέματος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Προβληματισμό στο μέγαρο Μαξίμου, επίσης, προκαλεί η σιωπή των περισσότερων υπουργών και βουλευτών του κόμματος καθώς και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καθώς όλα αυτά μεταφράζονται ως σιωπή αποδοκιμασίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα –και σε μια άπελπι προσπάθεια να διασωθούν τα προσχήματα– διέρρευσε στον Τύπο, εν είδει απειλής προς τα στελέχη της παράταξης, ότι ο Κ. Μητσοτάκης από την αρχή της αποκάλυψης του σκανδάλου συντάσσει με μεγάλη σχολαστικότητα κατάλογο με αυτούς που τον στηρίζουν, διαφωνούν ή είναι εξαφανισμένοι από την υπόθεση και αποφεύγουν να πάρουν θέση, με αποτέλεσμα δίπλα στη γενική λίστα να υπάρχει και η «μαύρη λίστα» υπουργών και βουλευτών.

Από τις έως τώρα διαρροές φαίνεται πως η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής, στο δικό της πόρισμα θα επιμείνει στο αφήγημα της αοριστίας, αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το Predator. Θα αναφερθεί στα κακόβουλα λογισμικά ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί καίρια και κάπως έτσι θα κλείσει ο κύκλος της έρευνάς της, η οποία σίγουρα και καθ’ όλη τη διαδικασία δεν διαπνεόταν από τη δέσμευση του πρωθυπουργού, «όλα στο φως».

Από την πλευρά της, σύσσωμη η αντιπολίτευση αναμένεται να υποστηρίξει πως η Εξεταστική δεν φώτισε καμία ουσιαστική πτυχή της υπόθεσης και πως το μόνο που φωτίστηκε ήταν επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Βασικότατοι μάρτυρες όπως οι επιχειρηματίες Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος, αλλά και ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης δεν κλήθηκαν να καταθέσουν, με το προεδρείο της Εξεταστικής να τους προστατεύει, παρά το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία έως σήμερα, νέα συνταρακτικά στοιχεία τούς εμπλέκουν στην υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα:

■ Αποδείχθηκε περίτρανα πως έως σήμερα ο κ. Μπίτζιος εξακολουθεί να κατέχει το 35% της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator και παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Υπενθυμίζεται ότι με εξώδικο που είχε στείλει στην «Εφ.Συν.» τον Αύγουστο υποστήριζε πως είχε διατελέσει διαχειριστής της εταιρείας για ένα χρονικό διάστημα και πως ουδεμία σχέση είχε με αυτήν πλέον.

■ Αποδείχθηκε, επίσης, με τα mails που έφερε στη δημοσιότητα το tvxs.gr, ότι τόσο ο κ. Μπίτζιος όσο και ο κ. Λαβράνος είχαν σχέση με τον Πολωνό δικηγόρο που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της εταιρείας Krikel, η οποία έχει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, εκ των οποίων οι έξι απόρρητες. Ο Πολωνός δικηγόρος τούς ενημέρωνε και, όπως αποδείχθηκε από τις διευθύνσεις των mails, η ιδιαιτέρα γραμματέας του Μπίτζιου επικοινωνούσε για θέματα της Krikel με άλλες εταιρείες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Λαβράνος είναι κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λήξουν οι εργασίες της Εξεταστικής, το προεδρείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κληθούν έστω και την τελευταία στιγμή τα εν λόγω άτομα. Αντιθέτως, με μια τακτική συγκάλυψης και παραβίασης κάθε λογικής πρότεινε να σταλεί... mail με ερωτήσεις προς τη νόμιμη εκπρόσωπο της εταιρείας Intellexa και αυτή να απαντήσει!

Το πιο εξωφρενικό ίσως απ’ όλα είναι το γεγονός ότι το προεδρείο απέρριψε έως και το αίτημα να κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, θύμα τόσο του Predator όσο και της ΕΥΠ, καθώς αποτελεί τη μοναδική γνωστή περίπτωση που τέθηκε σε καθεστώς παρακολούθησης εις διπλούν.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στο εξωτερικό η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις και ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ερχομός των μελών της επιτροπής PEGA σε Αθήνα και Κύπρο τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη, με στόχο την περαιτέρω διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σκάνδαλο στο σκάνδαλο
Εν τω μεταξύ, δίπλα στο σκάνδαλο των υποκλοπών κινείται ως δορυφόρος του το σκάνδαλο με τον «γαλάζιο» βουλευτή Κωνσταντίνο Μαραβέγια και την ένταξη έργου της συζύγου του στον αναπτυξιακό νόμο με επιδότηση 4,2 εκατ. ευρώ. Η Κουμουνδούρου επανήλθε χθες στο θέμα. Αφορμή στάθηκε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Documento», σύμφωνα με το οποίο, η σύζυγος του βουλευτή φαινόταν να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αγορά ενός ακινήτου στον Βόλο έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, χωρίς ένα τέτοιο ποσό να δικαιολογείται από το οικογενειακό τους «πόθεν έσχες». Στο ίδιο ρεπορτάζ γινόταν λόγος για «οριστική ένταξη» της επένδυσης στον αναπτυξιακό νόμο, κάτι που ο βουλευτής της Ν.Δ. αρνήθηκε πως ισχύει στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν ήρθε η ιστορία στο φως.

«Είναι προφανές ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι απολύτως έκθετοι για τις μεθοδεύσεις έγκρισης της συγκεκριμένης επένδυσης. Οι μεθοδεύσεις τους προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δυσκολίες επιβίωσης λόγω της ακρίβειας Μητσοτάκη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών