Νορβηγία: Κλείνει τα λιμάνια σε ρωσικά αλιευτικά και εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους

0


 Μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης όπου τα ρωσικά αλιευτικά μπορούσαν ακόμη να πιάσουν λιμάνι, η Νορβηγία, ανακοίνωσε σήμερα (6/10) ότι περιορίζει την πρόσβασή τους και εντείνει τους ελέγχους ώστε να μην χρησιμοποιούν οι Ρώσοι αυτή τη δυνατότητα για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.

«Παρακολουθούμε στενά τις ρωσικές δραστηριότητες στα νορβηγικά ύδατα και τα λιμάνια για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να γίνει η Νορβηγία διαμετακομιστικός κόμβος για την παράνομη μεταφορά αγαθών στη Ρωσία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ανίκεν Χούιτφελτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Λάβαμε νέες πληροφορίες, με αφορμή τις οποίες πρέπει να περιορίσουμε τη δυνατότητα των ρωσικών αλιευτικών να πιάνουν σε νορβηγικά λιμάνια και να εντείνουμε τους ελέγχους», πρόσθεσε. Στην πράξη, τα ρωσικά αλιευτικά θα μπορούν στο εξής να ελλιμενίζονται μόνο στο Κίρκενες και το Μπότσφγιορντ, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς και στο Τρόμσο, στη Νορβηγική Θάλασσα. Θα ενταθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι πάνω σε αυτά τα σκάφη....

Αν και ως βασικός λόγος προβάλλεται η βούληση να εμποδιστεί η Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις –με βάση τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή πολλών ειδών και εμπορευμάτων– το Όσλο επισημαίνει επίσης ότι η απόφασή του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αυξημένης επαγρύπνησης γύρω από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως έχει υιοθετήσει σχεδόν όλες τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα τέλη Απριλίου έκλεισε μάλιστα και τα λιμάνια της για τα ρωσικά πλοία, εξαιρώντας όμως τα αλιευτικά, ώστε να μην διακινδυνεύσει τη διμερή συνεργασία στο θέμα της αλιείας. Σήμερα, η νορβηγική κυβέρνηση επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Από το 1976, με βάση μια συμφωνία που υπέγραψαν εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και θεωρήθηκε υποδειγματική, η Νορβηγία και η Ρωσία έχουν καθορίσει τις ποσοστώσεις στην αλιεία διαφόρων ειδών στη Θάλασσα του Μπάρεντς, που είναι πολύ πλούσια σε αλιεύματα, ιδίως σε βακαλάους.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)