Επιχείρηση «φταίνε οι άλλοι»...

 
Σε στρατιωτικό τόνο, αλλά μεταβάλλοντας την τακτική του «στρατηλάτη» σε αυτήν της «κάλυψης – απόκρυψης», παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απέναντι στη σωρεία... των προβλημάτων και των αφηγημάτων που καταρρέουν επιχειρεί να κρυφτεί από τις ευθύνες του στέλνοντας τον λογαριασμό της κυβέρνησής του στο εξωτερικό, πότε στον Ταγίπ Ερντογάν, πότε στον Βλαντίμιρ Πούτιν και πότε στον «εσωτερικό εχθρό» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα του 53χρονου παιδοβιαστή και κατηγορούμενου μαστροπού από τον Κολωνό μονοπώλησε το ενδιαφέρον των πολιτών και του πολιτικού συστήματος την εβδομάδα που πέρασε, παρότι την ίδια στιγμή η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών έκλεινε τις εργασίες της παραμένοντας στη γραμμή της ομερτά που επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία. Μπορεί να επιβλήθηκε το απόρρητο, όμως ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα. Οι «γαλάζιοι» ψίθυροι έχουν πια γίνει φωνές και αρκετές εξ αυτών ετοιμάζονται σύντομα να υψωθούν, προκαλώντας αγωνία και σύγχυση στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

Το προσεκτικό μάτι ενός θεατή που δεν αφήνει την ενημέρωσή του στα χέρια των συστημικών μέσων ενημέρωσης βλέπει ανάγλυφα το βουνό των προβλημάτων που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτείνονται από το πολύκροτο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, περνoύν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και φτάνουν μέχρι τις προβολές για την πορεία της οικονομίας.

Ντόμινο αποτυχίας

Μέσα σε μόλις λίγες ημέρες στα εθνικά (στα οποία επενδύει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα) καταγράφηκαν η ζοφερή εξέλιξη της απόρριψης της τροπολογίας που μπλόκαρε την πώληση F-16 στην Τουρκία από την αμερικανική Γερουσία, η ομολογία του ΥΠΕΘΑ για την ελληνικότητα του μεγαλύτερου μέρους της νησίδας στον Εβρο, το «άδειασμα» των κατηγοριών περί «τουρκικής προπαγάνδας» κατά της αντιπολίτευσης και ο κόλαφος της απόρρητης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τις επαναπροωθήσεις.

Παράλληλα, εκτός συνόρων εκπέμπουν η ντροπιαστική αντιμετώπιση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την ελευθεροτυπία στη χώρα, η επιχείρηση συγκάλυψης του διπλού σκανδάλου των παρακολουθήσεων παρά τα ευρωπαϊκά βλέμματα, αλλά και το ράλι των ελληνικών ομολόγων μαζί με άλλων χωρών, που αφαιρεί ακόμη περισσότερο οξυγόνο από την ελληνική οικονομία.

Εντός των τειχών, η υπόθεση του 53χρονου από τον Κολωνό ξύπνησε τους εφιάλτες του Δημήτρη Λιγνάδη και του Νίκου Γεωργιάδη που στο Μέγαρο Μαξίμου ακόμη πασχίζουν να ξεχαστούν, ενώ τα «άσφαιρα» πυρά κατά της αντιπολίτευσης για δήθεν καταψήφιση της αυστηροποίησης των ποινών για τους παιδοβιαστές και η καταδίκη του Κουρτάκη για τα fake news της «βίλας του Τσίπρα στο Σούνιο» φέρνουν σε ακόμη πιο δεινή θέση δεκάδες «γαλάζιους» βουλευτές και υπουργούς.

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που ακόμη και με τη βούλα της ΡΑΕ αποδεικνύεται πως στο τιμόνι του ράλι ακρίβειας βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με πρωτοβουλίες όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» να έχουν τόσο ισχνό αποτύπωμα που ελάχιστοι βγαίνουν μπροστά για να τις υπερασπιστούν. Ο προβληματισμός του πρωθυπουργικού γραφείου εντείνεται για τη «λευκή απεργία» μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία συνεχίζεται, αφού μέχρι στιγμής ούτε οι εκκλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν λειτουργήσει ούτε οι «απειλές» μέσω φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων.

Ναρκοπέδιο και η οικονομία

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή ήταν ενδεικτική τόσο του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης όσο και της τακτικής που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα, δεδομένης της απόφασης να πάει σε εκλογές όσο πιο αργά μπορέσει. Η… αποστολή του λογαριασμού της κρίσης στον Πούτιν έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πως πίσω από τις υποκλοπές μπορεί επίσης να κρύβεται ο Ρώσος.

Ρωσία και Τουρκία –όπως έχουμε γράψει ξανά– αποτελούν τα δύο χαρτιά που η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δικές της ευθύνες, είτε για την ανεπάρκεια της αντιμετώπισης της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης είτε στο διπλωματικό πεδίο είτε για τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά και τη δολιότητα που διατρέχουν την πολιτική της. Οι δύο χώρες σε συνδυασμό με τους δημοσιογράφους-εσωτερικούς εχθρούς και την αντιπολίτευση της «τουρκικής προπαγάνδας» συνθέτουν το απόλυτο πολεμικό –με εμφυλιοπολεμικές διαστάσεις– αφήγημα με το οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης σκοπεύει να περάσει τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται ήδη ante portas.

Ηδη αρκετά από τα μέτρα στήριξης του προηγούμενου διαστήματος έχουν «μαζευτεί», με τα στοιχεία της οικονομίας να μην αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια για προσδοκίες επανάκαμψής τους, με τον αστερίσκο πάντα της «ευρωπαϊκής λύσης» που θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης και –αναμφίβολα– θα ανακουφίσει μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Προσώρας ακόμη και ο ΙΟΒΕ εκπέμπει συναγερμό για το έτος που έρχεται, ενώ, μαζί με την εκτόξευση των επιτοκίων, η ζέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ακολουθεί τυφλά τις εντολές των ξένων δανειστών για επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον προσεχή Ιανουάριο προϊδεάζει για έναν αιματηρό χειμώνα και ακόμη πιο δύσκολο έτος...

Mηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr