Μπάιντεν: Προαναγγέλλει νέες κυρώσεις στο Ιράν για την καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων

 
«Αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στους δράστες βιαιοτήτων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» στο Ιράν, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως είναι «πολύ ανήσυχος για τις πληροφορίες όσον αφορά την εντεινόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και γυναικών», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των γυναικών και όλων των Ιρανών πολιτών το θάρρος των οποίων εμπνέει τον κόσμο»...

Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «ανήσυχη και εξοργισμένη» για την καταστολή που έχουν εξαπολύσει οι ιρανικές αρχές εναντίον των νέων που διαδηλώνουν.

«Ο τρόπος με τον οποίο η ιρανική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τις γυναίκες και η βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων (...) είναι ακριβώς το είδος συμπεριφορών που ωθεί τους νέους ταλαντούχους Ιρανούς να εγκαταλείπουν τη χώρα τους κατά χιλιάδες, αναζητώντας αξιοπρέπεια και προοπτικές», σημείωσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Βίαιες συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δύο εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από την πλευρά του κατηγόρησε τους ορκισμένους εχθρούς της Τεχεράνης που είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν το κίνημα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ