"Άδειασμα" Μαξίμου στον Άδωνι...

0


 Με ένα σχόλιο κυβερνητικών στελεχών μπήκε ουσιαστικά φρένο χθες στη συζήτηση για μείωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων με... αφορμή την ενεργειακή κρίση, όπως ζητούν εμπορικοί σύλλογοι και όπως φερόταν να συζητά και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα σχετικά δημοσιεύματα στο φιλοκυβερνητικό τύπο χθες το πρωί προκάλεσαν ειδικότερα αντιδράσεις, τόσο στον εμπορικό κόσμο που είναι διχασμένος απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, όσο και στους εμποροϋπαλλήλους που ανησύχησαν για κύμα απολύσεων ή μισθολογικών περικοπών.

Κυβερνητικά στελέχη διέψευσαν στη συνέχεια τα σενάρια αυτά, τονίζοντας: “Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση στην κυβέρνηση για ωράριο στα καταστήματα. Είναι αντισυνταγματικό και κατά των αρχών ανταγωνισμού. Ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος και το κάθε κατάστημα μπορεί να προγραμματίσει το δικό του ωράριο.”

Στη συνέχεια από το υπουργείο Ανάπτυξης έλεγαν ότι ουδέποτε ήταν το θέμα στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Άδωνι Γεωργιάδη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων, επικαλούμενοι ότι το ραντεβού είχε κανονιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες πριν την παρέμβαση του Μαξίμου δια κυβερνητικών στελεχών ήταν πάντως σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του “μάζεψε” το θέμα. “Δεν είναι πρόθεση της κυβερνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων”, είπε ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σημειωτέον ότι οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι μπορούν μεν να προτείνουν στα μέλη τους τη μείωση του ωραρίου, ωστόσο μία τέτοια πρόταση δεν μπορεί να είναι δεσμευτική και τα καταστηματα μπορούν να επιλέξουν εάν θα την εφαρμόσουν ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η συζήτηση για μείωση του ωραρίου εκτός από αντιδράσεις στην αγορά (καθώς οι “μικροί” εξέφραζαν φόβους ότι οι “μεγάλοι” θα έχουν τη δυνατότητα να μην την εφαρμόσουν με αποτέλεσμα αθέμιτο ανταγωνισμό) και μεταξύ των εργαζομένων, προκάλεσε αντιδράσεις και από το οικονομικό επιτελείο.

Και αυτό καθώς η μείωση του ωραρίου ερχόταν “πακέτο” με αιτήματα για νέα μέτρα στήριξης. Όμως τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέες ενισχύσεις όπως στην πανδημία. Ούτε υπάρχει βεβαίως η δυνατότητα για στήριξη εργαζόμενων που θα έχαναν τη θέση τους ή μέρος του εισοδήματος τους...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)