Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Μπλίνκεν με το βλέμμα στην Τουρκία...


 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο... πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter χαρακτήρισε “εποικοδομητική” τη συζήτηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Ανέφερε ειδικότερα ότι συζήτησαν τη στενή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία, καθώς και “τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Με άλλα λόγια συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά, καθώς η Τουρκία διαρκώς κλιμακώνει την ένταση, ενώ μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun και τις απειλές κατά της Ελλάδας, στη γειτονική χώρα συζητούν και την απόκτηση όπλων με πυρηνικές κεφαλές.

Για τις αναφορές στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας από αναλυτές στα τουρκικά ΜΜΕ ρωτήθηκε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε:

“Η χώρα μας έχει φροντίσει να αναβαθμίσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της. Έχει ανέβει πολλά επίπεδα στη γεωστρατηγική και στη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής. Και είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με ισχυρούς συμμάχους, με το δίκαιο στο πλευρό της, με επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόκληση, χωρίς να ανησυχεί, χωρίς να τρομοκρατείται και χωρίς να πανικοβάλλεται.”

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος στρατηγικός αναλυτής, Αμντουλάχ Αγάρ, δήλωσε στο A Haber με αφορμή την εκτόξευση του Tayfun ότι: “Ίσως αργότερα η Τουρκία να καταφέρει να ξεκινήσει την παραγωγή πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας κι ελπίζω να αποκτήσουμε ικανότητες και με πυρηνικές κεφαλές. Τότε η Τουρκία θα αποκτήσει την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής που στον κόσμο διαθέτουν λίγες χώρες”.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.