Βρετανία: Η στερλίνα ενισχύεται εν αναμονή ανακοινώσεων του Κουάρτενγκ για τις φοροαπαλλαγές

 
Άνοδο σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου επιτυγχάνει η στερλίνα, στα 1,12 δολάρια, εν αναμονή δηλώσεων του Κουάσι Κουάρτενγκ για το ζήτημα των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, οδηγώντας σε κατρακύλα το νόμισμα.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, η κυβέρνηση της Λιζ Τρας διά στόματος του ΥΠΟΙΚ, φέρεται να ανακοινώνει τη Δευτέρα την ισχυρή της δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι περικοπές που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ, έτυχαν άσχημης υποδοχής από τις αγορές, ενώ ακόμα, η κατάργηση του φόρου 45% σε εισοδήματα άνω των 150.000 στερλινών θεωρήθηκε επίσης πολιτικά τοξική καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο υπουργός αναμένεται να δεσμευθεί σήμερα ότι θα προχωρήσει στις μειώσεις φόρων που σχεδιάζει, αλλά ταυτόχρονα θα υποσχεθεί μία «ισχυρή δέσμευση» στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, η Τρας και ο Κουάρτενγκ αντιστέκονται σε καλέσματα για την πλήρη αντιστροφή της κατάργησης του σημαντικού φόρου εισοδήματος, αλλά και μιας μείωσης στο ποσοστό της βασικής φορολογίας.

Ο Κουάρτενγκ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση των φορολογικών μειώσεων στις 23 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα, θα υποστηρίξει ότι οι πολιτικές του έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη και ότι είναι υπολογισμένες με δημοσιονομική υπευθυνότητα.