Βρετανία: Τέλη Οκτωβρίου η παρουσίαση του δημοσιονομικού σχεδίου από τον νέο ΥΠΟΙΚ

 
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στις 31 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο του, διατηρώντας την ημερομηνία που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο Χαντ, ο οποίος διορίστηκε σήμερα μετά την αποπομπή του προκατόχου του Κουάσι Κουάρτενγκ από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε την αναστροφή στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης της Βρετανίας, στον απόηχο της καρατόμησης του Κουάσι Κουαρτένγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας.

Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η συντηρητική πρωθυπουργός της χώρας είπε πως «θέλω ανάπτυξη, να δώσουμε στους ανθρώπους καλές θέσεις εργασίας. Θέλω μείωση της φορολογίας και υψηλή οικονομική ανάπτυξη», σε μια νέα στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να «καθησυχάσει τις αγορές».

«Είναι σαφές πως ορισμένα τμήματα του μινι-προϋπολογισμού μας πήγαιναν πολύ μακριά και πολύ γρήγορα σε σχέση με εκείνο που ανέμεναν οι αγορές», είπε η Λιζ Τρας σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου στην οποία επέμεινε για την ανάγκη για «σταθερότητα» της βρετανικής οικονομίας

Στη συνέχεια δήλωσε πως θα «παγώσει» τη μείωση της εταιρικής φορολογίας που είχε ανακοινώσει ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ τον Σεπτέμβριο, με την Τρας να προσθέτει πως η φορολογία των επιχειρήσεων θα αυξηθεί από το ερχόμενο έτος, όπως είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. «Αυτό θα αποφέρει έσοδα 18 δισ. στερλινών» συμπλήρωσε.

«Χρειάζεται να δράσουμε τώρα για να ησυχάσουμε τις αγορές» πρόσθεσε η πρωθυπουργός. «Χρειαζόμαστε να δείξουμε στις αγορές τη δημοσιονομική μας πειθαρχία».