Βραζιλία: Εκλογικό ντέρμπι Λούλα, Μπολσονάρου - Ο δεύτερος γύρος θα αναδείξει τον νικητή

0


 Σε ντέρμπι εξελίχθηκε ο χθεσινοβραδινός πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, με τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να επιβάλλεται μεν του ακροδεξιού αντιπάλου του και απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά με πολύ πιο ισχνή διαφορά από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις δε. Ο δεύτερος γύρος, που έχει οριστεί για τις 30 Οκτωβρίου, αναμένεται αμφίρροπος και τεταμένος.

Βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων, ο Λούλα εξασφάλισε το 48,4% των ψήφων, έναντι ενός 43,2% του Μπολσονάρου, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα 14 μονάδων στον Λούλα....

Ο Μπολσονάρου έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης δυσαρέσκειας τόσο για την άρνησή του μπροστά την πανδημία του νέου κορονοϊού (πάνω 685.000 νεκροί), την οικονομική κρίση στη χώρα όπου πάνω από 30 εκατομμύρια υποφέρουν από την πείνα και τις άλλες κρίσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα όλη τη θητεία του. Μάλιστα προεκλογικά ο Λούλα είχε χαρακτηρίσει τον Μπολσονάρου ως «κατά τι χειρότερο από τον (Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ», «πιο αγενή», «λιγότερο πολιτισμένο» και «κακέκτυπο» του Αμερικανού μεγιστάνα των ακινήτων.

Η στάση του Μπολσονάρου σε ό,τι αφορά την αποψίλωση του Αμαζονίου, αλλά και την στάση του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής έχουν στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας πάνω του, σε βαθμό που μέχρι και η πολιτική σάτιρα του Αμερικανο-βρετανού παρουσιαστή Τζον Όλιβερ είχε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας ως κεντρικό θέμα την περασμένη εβδομάδα.

«Νικήσαμε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το «δεύτερο ημίχρονο» των προεδρικών εκλογών. Με ποδοσφαιρικές αναφορές ήταν και η πρώτη αντίδραση από τον Λούλα, που ανέφερε πως «πρόκειται απλά για την παράταση. Μπορώ να σας πω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», ενώ συνέχισε πως «ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη».

Πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για αποτελέσματα εκλογών Βραζιλίας

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ συνεχάρη τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την επικράτησή του στον χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μολονότι ο ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) δεν κατάφερε να κερδίσει απευθείας τρίτη θητεία.

«Συγχαρητήρια, αδελφέ και σύντροφε Λούλα. Ο λαός της Βραζιλίας επέδειξε για άλλη μια φορά τη δημοκρατική του κλίση και ιδίως την κλίση του στην ισότητα και στη δικαιοσύνη», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανήκει επίσης στη λατινοαμερικάνικη αριστερά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)