Ταφόπλακα στη δημόσια Υγεία...


 Οι σαρωτικές αλλαγές, τις οποίες έχουμε ήδη παρουσιάσει στην ΑΥΓΗ μέσω των διαρροών, καταργούν στην ουσία τη μονιμότητα των γιατρών στο δημόσια σύστημα Υγείας, καθώς οι... νοσοκομειακοί γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα μπορούν να πραγματοποιούν ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται «η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με πρώτιστο γνώμονα τη στήριξη του δημόσιου συστήματος, να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ανοίξει ήδη την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μέσω του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» καλούνται να κάνουν εφημερίες αν και όποτε τους ζητηθεί σε δημόσιες δομές Υγείας και νοσοκομεία ή να καλύψουν κενές θέσεις που προκηρύσσονται και παραμένουν κενές λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας. Επίσης, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι ασθενείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να θεραπευτούν. Ριζικές αλλαγές υπάρχουν και στην ιατρική εκπαίδευση, στην απόκτηση ειδικότητας, ενώ θα δημιουργηθούν αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία. Οι αποφάσεις για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία θα είναι στοχευμένες και θα περνούν στα χέρια συμβουλίων κρίσεων ανά Υγειονομική Περιφέρεια, η επιλογή των ειδικευόμενων θα γίνεται απευθείας από τα νοσοκομεία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ολοκληρώνουν το έγκλημα

Όπως τονίζει στην ΑΥΓΗ η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, η κυβέρνηση τρέχει για να ολοκληρώσει το εγκληματικό της σχέδιο για το νέο ΕΣΥ των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας, των νοσοκομείων ως ανώνυμες εταιρείες και των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. «Το νέο νομοσχέδιο θα καταργεί την αποκλειστική απασχόληση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Θα αξιοποιεί αγροτικούς για να μπαλώνουν όπως-όπως τα κενά σε ειδικευόμενους γιατρούς και θα σπρώχνει τους ασθενείς να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» δήλωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου.

Μείγμα ρουσφετολογίας και θατσερισμού

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Αλέξανδρος Τζάνος τονίζει ότι τα κυρίαρχα σημεία του νομοσχεδίου είναι δύο. «Για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα χρόνια, από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, τίθεται εκ νέου θέμα κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο στην ουσία θίγει τον πυρήνα και τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας» εξηγεί και συμπληρώνει ότι πλέον ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως πελάτης, ο οποίος θα μεταφέρεται σε ιδιωτικές δομές. «Είτε είναι ιατρεία είτε είναι άλλες επιχειρηματικές μονάδες. Η δωρεάν δημόσια Υγεία είναι σε διακύβευμα».

Επίσης, υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις και τον τρόπο που γίνονται. «Τελικό αποτέλεσμα θα είναι να αυξάνεται ο ρουσφετολογικός χαρακτήρας του συστήματος. Θα μπορούν να ελέγχουν ακόμα πιο εύκολα ποιοι θα προσλαμβάνονται και ποιοι θα παίρνουν τις θέσεις ευθύνης στα νοσοκομεία. Άρα μιλάμε για ένα μείγμα ρουσφετολογίας και θατσερισμού. Δηλαδή, πραγματικά μας γυρίζει πίσω σε εποχές που νομίζαμε πως είχαν ξεπεραστεί» εξηγεί ο Αλ. Τζάνος.

Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «ακραία νεοφιλελεύθερο μέτρο», το οποίο δεν πρέπει να περάσει. «Χρειάζεται κινητοποίηση όλης της κοινωνίας και των σωματείων, των υγειονομικών και όλων των φορέων» καταλήγει.

Καμία διαβούλευση με τους νοσοκομειακούς
Σύμφωνα με όσα είπαν στην ΑΥΓΗ τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ που συναντήθηκαν με τη Μίνα Γκάγκα χθες στο υπουργείο Υγείας (Αφροδίτη Ρέτζιου και Κώστας Λιβαδάς), το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι για… πέταμα. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν συζήτησε ποτέ μαζί τους τις ρυθμίσεις! Μετά τις χθεσινές πιέσεις, τους κάλεσε σε συνάντηση στις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή τρεις μέρες πριν εκπνεύσει η δημόσια διαβούλευση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που διαλύει το ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό στοίχημα της Μίνας Γκάγκα, με τον Θάνο Πλεύρη να διαφωνεί στην κατάθεσή του, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «νομοσχέδιο δεύτερης τετραετίας» το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, η Μίνα Γκάγκα είχε ετοιμάσει το νομοσχέδιο από το καλοκαίρι, αλλά περίμενε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εκλογών στους ιατρικούς συλλόγους για να το δώσει στη δημοσιότητα υπό τον φόβο αντιδράσεων...

Αντώνης Ραυτόπουλος

Η ΑΥΓΗ