«Βροχή» τα νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή


 Οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη -έχοντας το βλέμμα στις κάλπες- τρέχουν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα έως τα Χριστούγεννα

Νομοθετικό σπριντ επίκειται τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή, καθώς μετά τη νηνεμία των τελευταίων ημερών, λόγω και της Εξεταστικής για τις υποκλοπές που μονοπώλησε το ενδιαφέρον κατά τη βραχύβια λειτουργία της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα «φορτσάρει» μέχρι τα Χριστούγεννα...

Με το βλέμμα στις εκλογές, καθώς οι όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες θα πρέπει σιγά σιγά να κλείσουν και να μην αφεθούν για την τελευταία στιγμή, αρκετά και κρίσιμα νομοσχέδια από σχεδόν όλα τα υπουργεία βρίσκονται προ των πυλών, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο ενσωματώνει σημαντικές διατάξεις για τις συντάξεις, τις ρυθμίσεις οφειλών, και τα επιδόματα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, όπως η επιταγή ακρίβειας για συνταξιούχους και ευάλωτους, η επιδότηση των εισφορών κατά 40% για πλήρη απασχόληση και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε εννέα μήνες, ενώ το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη περιλαμβάνει και διατάξεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς για τη νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, έχει αναρτηθεί ήδη στη διαβούλευση, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με το περιβόητο νομοσχέδιο του Κώστα Τσιάρα για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Υστερα από μήνες καθυστερήσεων λόγω των εσωκομματικών διαφωνιών και μετά το επανειλημμένο «τράβηγμα του αυτιού» από την Ευρώπη, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε επιτέλους να καταθέσει προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να «τρέμει» τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, μια και η διαφωνία του σαμαρικού στρατοπέδου με την προστασία των whistleblowers, εξαιτίας της υπόθεσης Novartis, είναι γνωστή και εκπεφρασμένη ήδη εδώ και μήνες.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στο Κοινοβούλιο και η συζήτησή του αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δεν θεωρείται απίθανο, εξάλλου, να προκληθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φανούν οι όποιες «γαλάζιες» διαφοροποιήσεις. Νωρίτερα, πάντως, την προσεχή Πέμπτη, ψηφίζεται στην Ολομέλεια το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Αδωνη Γεωργιάδη για τα επιχειρηματικά πάρκα, με τον ίδιο να αναμένεται να δώσει -όπως ακριβώς έπραξε και την Παρασκευή στη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- ρεσιτάλ αμετροέπειας, πανηγυρίζοντας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και το ρεκόρ επενδύσεων, την ώρα που οι πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα λόγω της εκρηκτικής ακρίβειας, την οποία ούτε ο ίδιος κατάφερε να περιορίσει.

Σημειωτέον πως, ούτως ή άλλως, αρχίζει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η μάχη για την πορεία της οικονομίας, λόγω της εισαγωγής του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται ήδη σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά στις αιτιάσεις περί ανεπαρκούς στήριξης των νοικοκυριών εν μέσω της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, προτάσσοντας την ανάγκη για συνετή άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, εφόσον η ακρίβεια ήρθε για να μείνει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Κόμματα στα χαρακώματα!

Εκτός του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, που θα απασχολήσει αναπόφευκτα τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, επίκειται και μια σειρά από άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα αποτελέσουν πηγή έντασης ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία, όπως της Λίνας Μενδώνη για τα μουσεία, του Γιάννη Οικονόμου για τα μίντια και την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, της Μίνας Γκάγκα για την ιατρική εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, του Γιώργου Γεωργαντά για τον Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα, και του Χρήστου Στυλιανίδη για το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Ερευνας και Διάσωσης.