Βρετανία: Ο νέος ΥΠΟΙΚ «ξήλωσε» σχεδόν ολόκληρο το σχέδιο φοροελαφρύνσεων της Τρας


 Την ανατροπή «σχεδόν όλων των οικονομικών μέτρων» που είχαν ανακοινωθεί πριν από τρεις εβδομάδες από τον προκάτοχό του Κουάζι Κουάρτενγκ και είχαν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις βρετανικές αγορές ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας όλων των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια.

Θα ακολουθήσουν και «άλλες δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τις κυβερνητικές δαπάνες, όπως οι φόροι, δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Σημειώνεται πως ισχυρή άνοδο έναντι του δολαρίου καταγράφει την Δευτέρα η στερλίνα, καθώς το βρετανικό νόμισμα ξαναβρίσκει σταδιακά τα πατήματά του μετά τις συντριπτικές απώλειες που κατέγραφε τις τελευταίες εβδομάδας, εν μέσω της αναταραχής που προκάλεσε στις αγορές η απόφαση της νεοκλεγείσας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας να φέρει προς ψήφιση ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων.

Πιο αναλυτικά, η βρετανική λίρα σημειώνει κέρδη 0,81% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,1268 δολάρια, επεκτείνοντας τα κέρδη που κατέγραψε ήδη από την Παρασκευή, στον απόηχο της αντικατάστασης του ΥΠΟΙΚ Κουάσι Κουαρτένγκ από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Τζέρεμι Χαντ και της απόσυρσης του νομοσχεδίου φοροελαφρύνσεων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης των βρετανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει 16 μονάδες βάσης στο 4,18%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχωρεί 36 μονάδες βάσης στο 4,49%.