Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Στο φάσμα της φτωχοποίησης...


 Το φάσμα της φτωχοποίησης απειλεί δύο στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία μέσα στο 2021 ξόδεψαν πάνω από το 58% του μηναίου... διαθέσιμου εισοδήματος μόνο για να μπορέσουν να στεγαστούν και να τραφούν πριν οι τιμές του ρεύματος και των τροφίμων πάρουν την ανηφόρα.

Σύμφωνα με την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ 2021, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές κατά το έτος 2022 ανήλθε στα 17.037 ευρώ ή 1419 ευρώ τον μήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,6% σε τρέχουσες τιμές ή 1,4% σε σταθερές τιμές σε σύγκριση με το 2020.

Σε σύγκριση όμως με το 2008 οι μέσες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών έχουν περικοπεί κατά το 1/3 σε τρέχουσες τιμές, ενώ μειωμένες κατά 27,4% είναι σε σύγκριση με το 2010.

Τη μερίδα του λέοντος στον οικογενειακό προϋπολογισμό απορροφούν οι δαπάνες διατροφής (22%), στέγασης (14,7%) και ακολουθεί το μεταφορικό κόστος (12,7%). Το μικρότερο μερίδιο δαπανών αντιστοιχεί στις υπηρεσίες εκπαίδευσης (3,4%), μειωμένο σε σύγκριση με το 2020 όταν πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη έρευνα. Αντίθετα οι δαπάνες για εστιατόρια-καφενεία και ξενοδοχεία αυξήθηκαν σε τρέχουσες τιμές κατά 18,6%, σε αναψυχή και πολιτισμό κατά 15,6% και σε ένδυση-υπόδηση κατά 14,6%, πάντα σε σύγκριση με το έτος 2020 που χαρακτηρίστηκε από τα παρατεταμένα λοκντάουν της πανδημίας. Αποκαρδιωτική είναι η σύγκριση σε βάθος 14ετίας, αφού οι Ελληνες έχουν μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τις δαπάνες για αναψυχή-πολιτισμό, εξόδους και διακοπές, ενώ σχεδόν 60% είναι οι περικοπές δαπανών για ένδυση-υπόδηση και διαρκή αγαθά...

Αφροδίτη Τζιαντζή

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.