Συντηρητικοί σε κατάσταση χάους...


 ...και ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει υποψήφιος...

Μπορεί να τον απέπεμψαν ουσιαστικά, μόλις πριν από τρεις μήνες, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας δηλώνει «παρών» και θέλει να αναλάβει ξανά τις τύχες του Συντηρητικού Κόμματος και της Βρετανίας. Η... εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση, την οποία αναγκάστηκε να αφήσει, καθώς είχε εμπλακεί σε σειρά σκανδάλων, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Βρετανία, που αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες κρίσης στην ιστορία της.
Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, επιστρέφει «κατεπειγόντως» από την Καραϊβική, όπου βρισκόταν για διακοπές -κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πότε ξεκίνησαν- διότι όπως φέρεται να είπε η υποψηφιότητά του για την ηγεσία των Τόρις είναι «ζήτημα εθνικής ευθύνης». Φυσικά, έχει τους υποστηρικτές του, που αδημονούν για την επιστροφή του, παρά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, τα οικονομικά σκάνδαλα και την αδυναμία του να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση, αλλά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν στελέχη του κόμματος και έκανε τα «στραβά μάτια» έως ότου δεν γινόταν αλλιώς.

Ωστόσο, πολλοί μέσα στο κόμμα αντιδρούν, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει καν να είναι υποψήφιος, φοβούμενοι προφανώς και την αντίδραση των ψηφοφόρων, που διαρκώς αποστρέφουν το βλέμμα από το κόμμα, με τις δημοσκοπήσεις να το φέρουν να καταγράφει ιστορικά χαμηλά στην πρόθεση ψήφου. Μάλιστα, μια βουλευτής των Συντηρητικών, η Τζέσικα Έλγκοτ, δήλωσε ότι αν επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος ο Τζόνσον, εκείνη «θα αποσκιρτήσει στους Εργατικούς».
Στην αντιπολίτευση που ζητούσε εκλογές ήδη εδώ και πολύ καιρό, η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία είναι «κόκκινο πανί μπροστά στον ταύρο».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να κυβερνήσει, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, αν και πρόσθεσε πρέπει να γίνουν τώρα. Ωστόσο, στο ενδεχόμενο να επιστρέψει ο κάποτε «κόκκινος» Μπόρις στην πρωθυπουργία, δήλωσε ότι αυτό καθιστά το αίτημα για πρόωρες εκλογές ακόμη πιο ισχυρό. Και εξήγησε γιατί:

«Ας θυμηθούμε ότι πριν από τρεις μήνες παραιτήθηκε ντροπιασμένος. Παραιτήθηκε επειδή δεκάδες από τους συναδέλφους του παραιτήθηκαν οι ίδιοι, καταλογίζοντάς του ότι είναι ακατάλληλος για το αξίωμα…»

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κάλεσαν τους Τόρις να απαγορεύσουν στον Τζόνσον να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος, Ντέιζι Κούπερ, σχολίασε:

«Το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τον Μπόρις Τζόνσον στο Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δείχνει πόσο άσχετοι είναι στην πραγματικότητα. Νομίζουν ότι υπάρχουν άλλοι κανόνες για εκείνους και άλλοι για τους υπόλοιπους. Ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί ντροπιασμένος μετά από αμέτρητα ψέματα, σκάνδαλα και αποτυχίες. Διέρρηξε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και βύθισε το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολιτική κρίση. Δεν πρέπει να του επιτραπεί ποτέ ξανά να περάσει έστω κοντά από την Ντάουνινγκ Στριτ».

Το ζήτημα πλέον για τους Συντηρητικούς είναι υπαρξιακό.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Τζένρικ, ο πρώην γραμματέας στη Βουλή των Κοινοτήτων, το Συντηρητικό Κόμμα θα μπορούσε «να πάψει να υπάρχει» εάν κάτι πάει στραβά σε αυτή την εσωκομματική εκλογική διαδικασία.

Μιλώντας στο podcast News Agent, εξήγησε γιατί: «Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη εκλογική διαδικασία για την ηγεσία. είναι πιο σημαντική από αυτήν που κάναμε το καλοκαίρι (σ.σ. μετά την παραίτηση Τζόνσον). Αν γίνει κάτι λάθος, η χώρα θα αντιμετωπίσει μια πολύ κρίσιμη περίοδο περαιτέρω αστάθειας και η συντηρητική παράταξη θα χάσει τις επόμενες γενικές εκλογές. Ενδεχομένως να πάψει να υπάρχει».

Επίσης, ο βουλευτής των Τόρις Μαρκ Γκάρνιερ, μιλώντας στο Radio 4, σημείωσε:

«Αυτή είναι υπαρξιακή στιγμή για το κόμμα. Αν δεν μαζευτούμε και δεν αναγνωρίσουμε ότι η επιβίωσή μας εξαρτάται από την ενότητά μας, αν διασπαστούμε, μπορεί να είναι το τέλος του πάρτι».

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: Μπορεί ο Μπόρις, γνωστός άλλωστε για τα κορονοπάρτι του, να κάνει τη γιορτή να συνεχίσει;