Εξηγήσεις του Ισραηλινού υπ. Άμυνας για την ακύρωση του ταξιδιού στην Ελλάδα...


 Μία μέρα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου Τουρκία και Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι επανενεργοποιούν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας, ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ εξήγησε γιατί ακύρωσε το ταξίδι του στην Αθήνα.

Το... ταξίδι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου, καθώς ο Μπένι Γκαντς επρόκειτο να παραστεί στην πρώτη επίσημη επιθεώρηση στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα όπου δημιουργείται το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων, με ανάδοχο την ισραηλινή εταιρεία κατασκευής αμυντικών εξοπλισμών Elbit.

Τότε, στις 20 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί ότι το ταξίδι ακυρώνεται για «λόγους που επιβάλλουν ο υπουργός να βρίσκεται στο Ισραήλ» και πως οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας-Ισραήλ βρίσκονται σε στενή επαφή και συμφώνησαν να έχουν διάλογο αργότερα. Ωστόσο την ίδια ημέρα, ανακοίνωσε το ταξίδι του στην Τουρκία.

Σήμερα, 28 Οκτωβρίου, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τουρκία, ο Γκαντζ επικαλέστηκε «τεχνικούς λόγους» και «λόγους ασφαλείας» για την ακύρωση του ταξιδιού της 21ης Οκτωβρίου.

«Αναγκάστηκα να ακυρώσω την επίσκεψή μου στην Ελλάδα για καθαρά τεχνικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Μίλησα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας και κατάλαβε πλήρως την κατάσταση», είπε.

Επίσης, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποκτήσει το ισραηλινό κινητό κινητού συστήματος αεράμυνας «Iron Dome», ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Εάν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, φυσικά θα τις ανακοινώσουμε».