Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τα νοσοκομεία...


 Είναι γεγονός ότι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, όμως το Υπουργείο Υγείας αδυνατεί να τα εξασφαλίσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για τα φάρμακα στα νοσοκομεία, τα οποία κοστίζουν ετησίως περί το 1 δισ. ευρώ. Όμως στον Κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 528 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις για... εξωνοσοκομειακά φάρμακα αυξάνονται συνεχώς, αλλά και πάλι ο προϋπολογισμός για αυτά δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κενό που δημιουργείται είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και το οποίο καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω εκπτώσεων αλλά κυρίως μέσω επιστροφών χρημάτων τα οποία εισπράττουν για τις παραγγελίες που δέχονται. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται clawback και μέχρι σήμερα φαίνεται να έχει στηρίξει το σύστημα υγείας. Όμως είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή και οι ασθενείς είναι αμφίβολο αν θα έχουν στη διάθεσή τους τη θεραπεία που χρειάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους news247.gr, το πρώτο 8μηνο του 2022 οι ανάγκες για νοσοκομειακά φάρμακα αυξήθηκαν στα περίπου 743,5 εκατ. ευρώ έναντι 662,7 την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Θεωρείται σίγουρο λοιπόν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αγοραστούν φάρμακα αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ για νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά η Κυβέρνηση διαθέτει λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό, όπως αναφέρουν κύκλοι της φαρμακευτικής αγορά, να οδηγήσει και σε καθυστερήσεις σε εισαγωγές νοσοκομειακών φαρμάκων και επομένως πολλοί ασθενείς να μην έχουν τη θεραπεία που θα πρέπει.

Τι αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου Health World με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην Εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», ισχυρίστηκε ότι στο κομμάτι της υγείας τα τελευταία 10 έτη δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα επειδή υπήρχε το clawback.

Να τονίσουμε δε ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και στα νοσοκομειακά φάρμακα, καθώς μεγάλο αγκάθι αποτελεί η δαπάνη για τα φάρμακα εκτός νοσοκομείων.

"Υπήρχε, η ασφάλεια ότι από τη στιγμή που υπάρχει ένας κλειστός 

προϋπολογισμός, όσο και αν τον υπερβούμε, έτσι και αλλιώς θα πάρουμε πίσω τα χρήματα", επεσήμανε για μια ακόμη φορά.

Εδώ να τονίσουμε ότι ο υπουργός παραδέχεται ότι δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών στην αναγκαστική συνεισφορά των φαρμακευτικών. Όμως παράλληλα δεν έχει και δυνατότητες να κάνει πολλά παραπάνω.

Με το πρόβλημα να γιγαντώνεται, φτάσαμε στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για διαίρεση του προϋπολογισμού της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα. Ειδικότερα, για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το budget που διατίθεται, φτάνει τα 2 δις ευρώ ενώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη αυτό το ποσό φτάνει τα 528 εκατ. ευρώ. Να πούμε εδώ ότι για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα κεφάλαια είναι κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.

"Αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι χαμηλοί" παραδέχτηκε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι "υπάρχει παραπάνω κατανάλωση από όσο χρειάζεται".

Οι απαντήσεις στο πρόβλημα και τα διαρθρωτικά μέτρα

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, όπως η αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων στην Υγεία. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 250 εκατ. ευρώ για τον Ατομικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας και τη ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων από το ΕΣΠΑ.

"Υπολογίζουμε ότι οι διαγωνισμοί σε όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 1ο εξάμηνο του 2023. Στο τέλος του 2023 θα μιλάμε για την υλοποίησή τους και τα οφέλη αυτά θα φανούν από το 2024" είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο κ. Πλεύρης δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 για το φάρμακο θα ακολουθήσει την αύξηση που θα έχει το ΑΕΠ της χώρας. "Παράλληλα, έχουμε ένα στόχο που έχει να κάνει με τη μείωση του clawback. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, αυτομάτως υπάρχει η ρήτρα συνυπαιτίοτητας της χώρας. Ευελπιστούμε ότι για φέτος αυτό θα αποφευχθεί" δηλαδή να πληρώσει το κράτος50 εκατ. ευρώ ήτοι να το αφαιρέσει από τις συνολικές επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών...

Γιώργος Σακκάς

news247.gr