Πυξίδα προς την Κεντροαριστερά και τα στελέχη της...


 Δεν είναι σκοπός της πλειοψηφίας της Κουμουνδούρου η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ούτε και η συριζοποίηση της Κεντροαριστεράς. Θεωρούν, στην... «προεδρική φρουρά», πως αν ξανανοίξει ζήτημα φυσιογνωμίας του κόμματος θα είναι καταστροφικό, καθώς η δύσκολη συνθήκη των επερχόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για πισωγυρίσματα.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε μέσα στην εβδομάδα δεν ήταν ανέφελη, ήταν, όμως, χρήσιμη για συμπεράσματα. Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας αντιπροσωπεία της πλειοψηφίας θα συναντηθεί προκειμένου να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Οκτωβρίου. Αναμένεται να στηρίξουν την πρόσφατη εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα για εμβάθυνση της κομματικής ανασυγκρότησης, να βοηθήσουν τον σχηματισμό νέων και ανοιχτών συμμαχιών στην τοπική αυτοδιοίκηση και, όπως υποστηρίζουν, να λειτουργήσουν ενωτικά συμβάλλοντας στον τερματισμό της εσωστρέφειας και των εσωκομματικών μετώπων.

Με όπλο τη μεγάλη πλειοψηφία άνω του 75% από το συνέδριο ψάχνουν τον τρόπο να εγκαινιάσουν μια νικηφόρο πορεία. Η στρατηγική της προσέγγισης του Κέντρου θεωρείται ειλημμένη και δεν σκοπεύουν να την ξανανοίξουν. Μικρές και μεγάλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα αποτελούν και ένα μήνυμα προς την παλαιά φρουρά αλλά και προς το κεντροαριστερό κοινό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του χώρου. Η ανάδειξη νέων προσώπων είναι το μεγάλο ζητούμενο και τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του μέλους του think tank και υποψήφιου βουλευτή στην Κεφαλονιά, Νικόλα Φαραντούρη. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας. Είναι ακόμη ένα σημάδι για την προοπτική μια κοινής μετεκλογικής πορείας της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη, αφού οι δυο τους πριν από μερικούς μήνες είχαν συνυπογράψει ένα άρθρο για τον «ενεργειακό μετασχηματισμό» στην «Κ».

Τα καινούργια στελέχη φέρνουν τον αέρα της πολιτικής αλλαγής, όμως τα λοξοκοιτάγματα προς το Κέντρο είχαν ξεκινήσει πολύ πριν από το συνέδριο. Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην Κουμουνδούρου είχαν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τον Γιώργο Πεταλωτή πριν από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί το «φλερτ» –πιθανότατα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης– να μην προχώρησε και ο «παπανδρεϊκός» πρώην υπουργός να πολιτευτεί τελικά με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι ενδεικτικό των επιδιώξεων της Κουμουνδούρου. Είναι αρκετά τα στελέχη –που δεν ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ, ούτε βεβαίως στη δεξιά εσωκομματική αντιπολίτευση της Χαριλάου Τρικούπη– τα οποία βρίσκονται στις λίστες βολιδοσκόπησης για την πιθανότητα συμπράξεων κυρίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που όμως θα φτιάξουν «κλίμα» και για τις βουλευτικές.
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» πως στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες φρόντισαν και δεν τσακώθηκαν ούτε με τους Πράσινους ούτε με την Αριστερά. Το μήνυμα είναι διττό. Πρώτον προς το ΠΑΣΟΚ και δεύτερον προς την «Ομπρέλα». Χτυπούν καμπανάκι επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως «αντίπαλος είναι μόνο η Ν.Δ.».

Από την αριστερή πτέρυγα εφιστούν την προσοχή στο κόμμα να μη γυρίσει την πλάτη στους νέους και στους αριστερούς απογοητευμένους ψηφοφόρους και διαμαρτύρονται για τη δημοσκοπική άνοιξη που δεν ήρθε ούτε το φθινόπωρο. Επιμύθιο: βιάστηκαν όσοι εκτίμησαν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα. Το κέρδος μέχρι τώρα δεν είναι στα νούμερα, αλλά στο βαθύ ρήγμα μεταξύ της γαλάζιας παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

Με κοινά εσωκομματικά όπλα τη συγκρότηση ενός κοινωνικού πέπλου προστασίας και πολιτικών κάλυψης των αναγκών κάθε πολίτη, με επαρκείς δομές στη δημόσια υγεία και την Παιδεία, και κατοχύρωση ενός υψηλότερου ελάχιστου μισθού, που θα καλύπτει τις ανάγκες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει σε έξι ημέρες από την Κεντρική Επιτροπή να δώσει το σύνθημα της τελικής αντεπίθεσης, καθώς η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν θα συγχωρήσει ατοπήματα ηχηρής παρέκκλισης από τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Από τις 28 Οκτωβρίου και μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εγκαινιάσει μια σειρά νέων περιοδειών σε πρωτεύουσες νομών. Κορυφαία στελέχη και φορείς της κάθε πόλης θα συμμετέχουν στις συναντήσεις που θα λαμβάνουν χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο μέχρι τώρα σχεδιασμός περιλαμβάνει επισκέψεις στον Πύργο, στην Καρδίτσα, στη Δράμα και στα Γρεβενά. Με τις δύο τελευταίες πόλεις να θεωρούνται «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας που δεν «αλώθηκαν» ούτε τον Ιανουάριο του 2015. Σε αυτή τη νέα πορεία πρωταγωνιστές εκτός από τον πρόεδρο θα είναι βουλευτές, μέλη του think tank και νέα πρόσωπα. Το ζητούμενο δεν είναι η συνομιλία μόνο με το κομματικό ακροατήριο, αλλά με διαφορετικά κοινά μη γνωστά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει πράξη η διεύρυνση ενεργοποιώντας παράλληλα και τα περίπου 110.000 νέα μέλη του κόμματος...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή