Σοκ στο ΑΠΘ...


 ...με φοιτητή που έπεσε από τον τρίτο όροφο ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας...

Συγκλονίζει περιστατικό με πτώση φοιτητή από τον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ εν ώρα μαθήματος, επειδή η αίθουσα στην οποία γινόταν το μάθημα ήταν αποπνικτικά γεμάτη, με αποτέλεσμα δεκάδες φοιτητές να αναγκάζονται να καθίσουν στα... παράθυρα αφού δεν είχαν χώρο να σταθούν ούτε στα σκαλιά, ενώ μέχρι και ο διάδρομος έξω από την αίθουσα διδασκαλίας ήταν κατάμεστος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φοιτητής έχει τραυματισθεί σοβαρά από την πτώση στο κοινό, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, όπως διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι το ατύχημα επήλθε έπειτα από απόφαση του τμήματος να προχωρήσει σύμπτυξη τμημάτων σε δύο -αντί για τρία που ήταν πριν- για το μάθημα του Ενοχικού Δικαίου, ελλείψει καθηγητικού προσωπικού, με συνέπεια η αίθουσα στην οποία γίνεται το μάθημα να μην μπορεί να υποστηρίξει τον αριθμό των φοιτητών που το παρακολουθούν.
Εξοργιστική είναι επίσης η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων για την εγκατάσταση του παντελώς αχρείαστου και αποτυχημένου στην πράξη σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ώρα που κάνει τρομακτικές περικοπές στη δημόσια παιδεία και τον προϋπολογισμό για τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Η κυβέρνηση του νόμου και της τάξης έχει ως προτεραιότητα τη στρατοπέδευση πάνοπλων αστυνομικών στο campus του ΑΠΘ επί σειρά μηνών για να χτυπούν και να κυνηγούν τους φοιτητές, αλλά για την ικανοποίηση των αιτημάτων φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης δεν φαίνεται να δείχνει ούτε το ήμισυ του ζήλου που δείχνει για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.


Οι φοιτητές έχουν ήδη δείξει την αντίδρασή τους για το αποτρόπαιο περιστατικό που συνέβη σήμερα στο ΑΠΘ και καλούν την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι  σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

«Η χρόνια υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και γενικά της δημόσιας εκπαίδευσης δείχνει ακόμα πιο συχνά τα τραγικά αποτελέσματά της. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτούν την δημιουργία και εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ΟΠΠΙ και ΜΑΤ που δέρνουν φοιτητές εντός των πανεπιστημίων, αλλά ούτε λόγος για ενίσχυση των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για να κάτσουμε στις αίθουσες», αναφέρει σε ανακοίνωσή το αριστερό φοιτητικό σχήμα ΣΑΡΠ ΕΑΑΚ. «Ως εδώ! Δεν θα πηγαίνουμε στο πανεπιστήμιο με τον φόβο ότι θα κάτι θα μας συμβεί. Αγώνας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και άμεση κάλυψη των αναγκών μας, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων», ξεκαθαρίζει και καλεί στην κινητοποίηση της Τετάρτης.