Γερμανία: Εξετάζεται μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο

 
Σε μία σειρά προτάσεων για την μείωση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, συμφώνησε η αρμόδια επιτροπή των ειδικών της Γερμανίας.

Ειδικότερα, η επιτροπή τάσσεται υπέρ της καταβολής από το κράτος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μιας εφάπαξ πληρωμής που θα είναι ίση με ένα μηνιαίο λογαριασμό φυσικού αερίου για την τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα, συναινεί να μπει και ένα «φρένο» στις τιμές, από τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο όπως αναφέρεται στο προσχέδιο που έχει στην κατοχή του τo Reuters.

Επίσης, η Επιτροπή επεξεργάζεται ένα ξεχωριστό σχέδιο για τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα. Σε δεύτερη φάση, το κράτος θα μπορούσε να επιδοτεί το 60% με 80% της προβλεπόμενης κατανάλωσης φυσικού αερίου, με τους καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο σε τιμές αγοράς, παρέχοντας ακόμη κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας. Η επιδοτούμενη τιμή θα μπορούσε να είναι περίπου 12 με 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh).

Εάν κάτι τέτοιο υιοθετηθεί, θα περιλαμβάνεται στο πακέτο βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ώστε να αντιμετωπιστεί η φρενήρης πορεία των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Η επιτροπή θα παρουσιάσει μία ενδιάμεση αναφορά σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με την κυβέρνηση να αναμένεται ότι θα λάβει υπόψη της τα σχετικά στοιχεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα μιας εφάπαξ πληρωμής είναι ότι παρέχει άμεση ανακούφιση. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν παρέχει κίνητρα για εξοικονόμηση, καθώς αυτή θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον το 20% για την αποφυγή ελλείψεων.