Στρατηγικό προπύργιο χάνει η Ρωσία...

0


 Πυρηνική απάντηση ζητούν σύμμαχοί της...

Ο ρωσικός στρατός αποχώρησε το Σάββατο από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν, έπειτα από αντεπίθεση που εκδήλωσαν οι Ουκρανοί. Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη, προκειμένου να αποφύγουν... να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

«Υπό την απειλή να βρεθούν περικυκλωμένα, τα συμμαχικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη Κράσνι Λιμάν σε πιο πλεονεκτικές θέσεις», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιώντας το ρωσικό όνομα της πόλης.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο στρατός κατέλαβε ένα χωριό, το Ντρομπίσεβε, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Λιμάν, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Η Λιμάν αποτελεί προπύργιο που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα. Πριν από τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους. Kαταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο έπειτα από παρατεταμένη μάχη. Αποτελεί επίκεντρο συγκρούσεων από τότε που η Ουκρανία εξεδίωξε τη Ρωσία από την κοντινή περιοχή του Χάρκοβο στη διάρκεια της αντεπίθεσής της αυτόν τον μήνα.

«Συμβουλές» για χρήση πυρηνικών

Με τον ρωσικό στρατό να φαίνεται πως υποχωρεί έναντι τις ουκρανικής αντεπίθεσης τις τελευταίες ημέρες, ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Άλλοι κορυφαίοι σύμμαχοι του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα. Ωστόσο η συμβουλή του Καντίροφ είναι η πιο επιτακτική και ξεκάθαρη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Πούτιν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε χρήση πυρηνικών, δηλώνοντας έτοιμος να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Σημειώνεται ότι αυτό το «δικαίωμα» επεκτείνεται και στις νέες περιοχές της Ουκρανίας που προσαρτά επισήμως η Μόσχα.  

Από την πλευρά της η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει πως θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων και έχει ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει - χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. 

► Όλα αυτά συμβαίνουν, μία μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία: ένα γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα σχετικά με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, η οποία έχει απωλέσει το 15% των εδαφών της. 

Ως απάντηση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε εσπευσμένα την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, συνάντησε τη χλιαρή έως… παγωμένη αντίδραση από τη συμμαχία διά στόματος του επικεφαλής Γενς Στόλτενμπεργκ. Προς το παρόν, λοιπόν, η πρώτη απόπειρα κλιμάκωσης με ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο απετράπη, ωστόσο το μέλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία, το Σάββατο. Αυτή ήταν η πρώτη της επίσκεψη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, τη στιγμή που το Κίεβο ζητά επίμονα από το Βερολίνο την αποστολή αρμάτων μάχης.

Η υπουργός δήλωσε πως η Γερμανία θα στείλει το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες για να την βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων των drone.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)