Πρόσω ολοταχώς προς αντιδεξιά γραμμή ο Ανδρουλάκης...


 Συναγερμός σε όλα τα κομματικά επίπεδα έχει σημάνει στη Χαριλάου Τρικούπη, με στόχο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να αυξήσει δυναμικά την επιρροή του στην ελληνική κοινωνία και να  αποκομίσει εκλογικά οφέλη στην εθνική κάλπη και ακολούθως στην αυτοδιοικητική. Τις μέρες αυτές, αν και φορτισμένες συγκινησιακά από την... επέτειο του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, έχει αναζωπυρωθεί η εσωκομματική απαίτηση να  «ξεπαγώσουν» οι λειτουργίες των συλλογικών οργάνων και να συζητηθούν πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα.

Υπάρχει προβληματισμός στο εσωτερικό του κόμματος για απουσία συνεδριάσεων οργάνων αλλά και για καθυστερήσεις στην ανάδειξη εκπροσώπησης στους Τομείς Πολιτικής (και σε δεύτερο πλάνο για κωλυσιεργία στην επισημοποίηση τμήματος των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, με το παράπονο να εκφράζεται από στελεχιακό δυναμικό της περιφέρειας και από κομματικά μέλη που δεν έχουν  μεγάλη εμπειρία ή δεν έχουν κατέλθει στον κεντρικό στίβο και αναμένουν να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα).  
Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θυμίζουν ότι από τον Μάιο του 2022 (συνέδριο, εκλογή νέας Κεντρικής Πολιτικής εκλογής, Πολιτικού Συμβουλίου κ.λ.π), ουσιαστικά έχει γίνει μία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και διευρυμένη σύσκεψη Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ομιλία Ανδρουλάκη στη βουλή, κυρίως για το σκάνδαλο των υποκλοπών, για ζητήματα στρατηγικής και για την επεξεργασία του προγράμματος.

Με τον όρο «θετική στασιμότητα», κι ας εμπεριέχει αντιφατικότητα,  περιγράφει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη από τη λεγόμενη «αριστερή πτέρυγα», τη δημοσκοπική εικόνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν καταγράφεται αύξηση εκλογικών ποσοστών (στασιμότητα) ως προς την πρόθεση ψήφου αλλά η δημοσκοπική εκλογική επίδοση (γύρω στο 11,5%), είναι αυξημένη  σε σχέση με τα αποτελέσματα της κάλπης των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019 (8,10%). 

Τα στελέχη που κινούνται στην αντιδεξιά κατεύθυνση επιμένουν ότι είναι ανάγκη να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την κοινωνική του ατζέντα, με απαντήσεις στα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που βιώνει ο πολίτης στην ζωή του. Από την άλλη, είναι ενισχυμένη η πίεση από τη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» αναλύει ως «βάλτωμα»  την εκλογική στασιμότητα και ως αποτυχία Ανδρουλάκη  να επικοινωνήσει με τον κεντρώο, φιλελεύθερο χώρο. Στελέχη της φιλοΝΔ τάσης θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν έχει καταφέρει να γίνει αξιόπιστος πόλος για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό ενώ κρίνουν ότι η επίθεση στη ΝΔ δεν βοηθά και κυρίως χρειάζονται προτάσεις και απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, εθνικές και άλλες.

Πάντως, έχει πολιτική σημασία ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης παρευρέθηκε στην βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού έργου «Σοσιαλδημοκρατία στο προσκήνιο ξανά;».  

Και έχει σημασία η επιλογή του να δώσει το «παρών», καθώς οι τοποθετήσεις των συγγραφέων έχουν πολιτική βαρύτητα και η προσέγγισή τους γίνεται σε αντιδεξιά κατεύθυνση,  με έμφαση στις πολιτικές κατά των  ανισοτήτων και στην προώθηση κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Η κινητικότητα διαπερνά όλο το ΠΑΣΟΚ. Εχει ξεχωριστή σημασία ότι περιοδείες έχει ξεκινήσει και ο πρώην πρωθυπουργός  και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος είχε στην Αχαΐα συναντήσεις με στελέχη των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στην ευρύτερη περιοχή καθώς και με εκπροσώπους του εμποροβιοτεχνικού κόσμου.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε δηλώσεις του προέταξε  προτάσεις  για   την προστασία  των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού και εργατικού κόσμου. Μάλιστα, και με έμφαση στην οικονομική/ενεργειακή κρίση προέβαλλε ότι χρειάζεται «μια πολιτική που πρέπει να είναι δυναμική, από την οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση, που αντί να βοηθά τους λίγους και ισχυρούς, θα πρέπει να κοιτάξει επιτέλους, ένα σχεδιασμό για ολόκληρη την Χώρα και ιδιαίτερα για τον Ελληνικό λαό, που υποφέρει από αυτήν τη μεγάλη κρίση». 

Παράλληλα, στελέχη με νομική κατάρτιση που πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη από τη Χαριλάου Τρικούπη της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων , όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, παρεμβαίνουν αναδεικνύοντας ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας και κράτους Δικαίου...

documentonews.gr