Α(γ)ρειος Πάγος στην προσπάθεια συγκάλυψης του παιδοβιαστή

 
Η τελευταία απόφαση του Αρειου Πάγου βάζει φρένο σε κάθε προσπάθεια «εξωραϊσμού» του ειδεχθέστατου εγκλήματος στον Κολωνό

Στη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό και τα κυκλώματα μαστροπείας αυξάνονται καθημερινά τα ερωτήματα και οι απορίες της κοινής γνώμης για το μέγεθος της παρακμής, αλλά και για τις ευθύνες που έχει η πολιτεία μέσα από τους διάφορους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη, την αντιμετώπιση αλλά και την αποφασιστική και σθεναρή τιμωρία τέτοιων καταστάσεων και εγκλημάτων.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ηδη ο ρυθμός με τον οποίο προχωράνε η εξιχνίαση και η ταυτοποίηση των εμπλεκομένων, που φαίνεται μάλιστα ότι ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς, γεννά νέες υποψίες και σκιές, τροφοδοτώντας τη φημολογία για προσπάθειες συγκάλυψης ή έστω καθυστέρησης των ερευνών. Αν και οι αρμόδιες Αρχές υποστηρίζουν ότι το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, κάθε ημέρα που περνάει η οργή μεν φουντώνει, αλλά οι απαντήσεις καθυστερούν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση στην πρόοδο του εντοπισμού των δυνάμει «πελατών-βιαστών» της ανήλικης κοπέλας, όπως πιθανών και άλλων παιδιών, προσφέρει πολύτιμο χρόνο στα πρόσωπα αυτά είτε να εξαφανίσουν και να αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία είτε τουλάχιστον να προετοιμαστούν καλύτερα για την τακτική που θα ακολουθήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Μια κρίσιμη παράμετρος, άλλωστε, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντοτε ο χρόνος, καθώς η εμπειρία, και η ιστορία έχουν δείξει ότι σταδιακά ατονεί το ενδιαφέρον, υποχωρούν τα ανακλαστικά και προσφέρεται πολύτιμο διάστημα για να επέλθει η «λήθη» για υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο κατά τη στιγμή που εκδηλώθηκαν.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και σε παράπλευρες ενότητες για τη διαχείριση του όλου θέματος. Τα τελευταία 24ωρα, επί παραδείγματι, σαστισμένοι παρακολουθούν οι πολίτες να έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε φέιγ βολάν οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας στα λεγόμενα «πρωινάδικα» της ελληνικής τηλεόρασης. Κι ενώ δόθηκε εντολή για εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη διαρροή της, ακόμη πιο έκπληκτοι οι τηλεθεατές είδαν και άκουσαν την αμέσως επόμενη ημέρα τον παρουσιαστή Γ. Λιάγκα να αναφέρεται σε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κοπέλας, που -όπως είπε -είχε στο κινητό του και περιέχονται στη δικογραφία. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί πραγματικός σάλος και να μεσολαβήσει το καυστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» για τη σαπίλα στην TV για να δοθεί νέα εντολή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκων και παραβίαση δικαστικού απορρήτου.