Δημοκρατία, ή απόρρητο;...

 
Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου «Η δημοκρατία στο απόσπασμα». Το βιβλίο εκείνο αφορούσε τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά ο τίτλος του χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές με ευρύτερο εννοιολογικό περιεχόμενο, για να περιγράψει κάθε βάναυση περιστολή της δημοκρατίας ακόμη και... σε περιόδους κοινοβουλευτισμού.

Περιστολή της δημοκρατίας έχουμε και τώρα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς ουσιαστικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών που αφορούν την καρδιά του δημοκρατικού πολιτεύματος –όπως το απόρρητο των επικοινωνιών και της ιδιωτικής ζωής– όχι μόνο παραβιάστηκαν αλλά και κουρελιάστηκαν.

Ταυτόχρονα, το σκάνδαλο και οι ευθύνες των ενόχων συγκαλύφθηκαν, καθώς πάνω απ’ όλα, ακόμη και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας, τέθηκε το απόρρητο των ενεργειών των μυστικών υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, η δημοκρατία θεωρείται υποδεέστερη και υποταγμένη στην επίκληση ενός –πέρα από οποιονδήποτε έλεγχο– απορρήτου που πρέπει τάχα να διέπει τις ενέργειες της ΕΥΠ και όλων των κρατικών και πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με αυτές.

Η δημοκρατία πλέον είναι υποταγμένη σε αυτό το απόρρητο. Αυτή είναι η γραμμή Μητσοτάκη που εφαρμόστηκε σε όλα τα επίπεδα. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην Εξεταστική Επιτροπή, στην ΑΔΑΕ, ώστε να αποκρυβεί η αλήθεια και να προστατευτούν οι βασικοί ένοχοι.

Η εφαρμογή αυτής της γραμμής πήρε χθες πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς έγινε γνωστό ότι τα πορίσματα της πλειοψηφίας και των κομμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή χαρακτηρίζονται απόρρητα και η συζήτηση για το έργο της στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Κλείσανε τα στόματα των μαρτύρων, απαγόρεψαν κάθε έρευνα στα άδυτα της ΕΥΠ, έκαναν παρωδία την Εξεταστική, εξευτέλισαν την Επιτροπή Θεσμών και τώρα θέλουν να φιμώσουν και τη Βουλή, ώστε ο ελληνικός λαός να μην ακούσει και να μη μάθει το παραμικρό.

Ύστερα από αυτό το «σιωπητήριο νεκροταφείου», όπου τίποτε το πραγματικά ή δήθεν απόρρητο δεν ήρθε στο φως, αναρωτιέται κανείς ποιο απόρρητο πάνε να προστατεύσουν. Κανένα, γιατί δεν υπάρχει απόρρητο για προστασία.

Τη δημοκρατική συζήτηση θέλουν να εμποδίσουν, την έκφραση των πολιτικών απόψεων φιμώνουν, το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση καταργούν στην πράξη. Αυτό είναι «δημοκρατία στο απόσπασμα». Γιατί απόρρητη δημοκρατία δεν υπάρχει.

efsyn.gr