Άδεια μητρότητας: Αυξάνεται σε 9 μήνες - Τι ισχύει για τον πατέρα

Anthony


Τι προβλέπει η ρύθμιση για την αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας σε 9 μήνες από 6. Τι ισχύει για τον πατέρα.  

Καλά νέα για τις μητέρες. Αλλάζει η άδεια μητρότητας και πλέον αυξάνεται σε 9 μήνες από 6. Ταυτόχρονα, η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει μήνες άδειας και στον πατέρα. Τη ρύθμιση έφερε σε διαβούλευση με νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικότερα για την άδεια μητρότητας:

Αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα είναι σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο.

Τι ισχύει για το επίδομα μητρότητας και τον πατέρα

Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται οι γυναίκες που αποκτούν παιδιά με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενες που υιοθετούν, από τη ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας προς τον πατέρα, αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό προωθείται η ισότιμη κατανομή των οικογενειακών βαρών και αμβλύνεται ένα ακόμη αντικίνητρο στις προσλήψεις που λειτουργεί εις βάρος των γυναικών.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Παρουσιάζουμε την τέταρτη νομοθετική μας παρέμβαση με επίκεντρο το ασφαλιστικό σύστημα. Η αρχή έγινε με το νόμο 4670 του 2020 που διόρθωσε αδικίες του «νόμου Κατρούγκαλου». Ακολούθησε η «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» που εισήγαγε τους «ατομικούς κουμπαράδες» για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων και στη συνέχεια ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ.

Με το νομοσχέδιο που δίνουμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση νομοθετούμε τις ρυθμίσεις που δίνουν σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο μέρος του «κοινωνικού πακέτου» της ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή, διορθώνουμε αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων. Η λογική που το διατρέχει είναι αυτή της κοινής λογικής, της απλοποίησης και της επιτάχυνσης διαδικασιών και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο για την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη!».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε:

«Ο εκσυγχρονισμός δομών και διαδικασιών της κοινωνικής ασφάλισης, η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελούν πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλιση που ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται τέσσερις σημαντικές ρυθμίσεις:

Η μείωση χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, η χρονική επέκταση του δικαιώματος για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και η θέσπιση κινήτρων μετατροπής συμβάσεων εργασίας μερικής σε πλήρους απασχόλησης για συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου».

Πηγή:https://www.ieidiseis.gr