Κριμαία: 8 συλλήψεις για την έκρηξη στη γέφυρα - «Ανοησίες η έρευνα της FSB», λέει το Κίεβο

Anthony
0
 Ρώσοι, Ουκρανοί και Αρμένιοι οι συλληφθέντες για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. 

Στην ανακοίνωση ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους -- πέντε Ρώσους, τρεις πολίτες της Ουκρανίας και έναν της Αρμενίας-- για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο (8/10) στη γέφυρα της Κριμαίας προχώρησε σήμερα, Τετάρτη (12/10) η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωσή της η FSB επισήμανε ότι «αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια» οργάνωσε η υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού της Ουκρανίας και ο διευθυντής της Κίριλο Μπουντάνοφ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες είχαν κρύψει τα εκρηκτικά μέσα σε «ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας» τα οποία είχαν σταλεί τον Αύγουστο από το λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, και τα οποία πέρασαν από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Αρμενία προτού εισέλθουν στη Ρωσία. «Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε 22 παλέτες με ρολά πλαστικού φιλμ συσκευασίας, συνολικού βάρους 22.770 κιλών», σημείωσε.

Τη μεταφορά αυτή οργάνωσαν τρεις πολίτες της Ουκρανίας, δύο πολίτες της Γεωργίας και ένας πολίτης της Αρμενίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ρωσική υπηρεσία επεσήμανε ότι τα εκρηκτικά εισήλθαν στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου με φορτηγό που είχε πινακίδες κυκλοφορίας Γεωργίας. Αυτό έφτασε στις 6 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, στη ρωσική επαρχία Κρασνοντάρ, στα σύνορα με την Κριμαία.

Από την πλευρά του το Κέιβο απορρίπτει τις κατηγορίες της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε σήμερα ως «ανοησίες» τη ρωσική έρευνα για την έκρηξη.

«Όλη η δραστηριότητα της FSB και της Επιτροπής Έρευνας είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Γιουσόφ όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς της Μόσχας, όπως μετέδωσε το ουκρανικό κρατικό δίκτυο Suspilne.

Ο Γιουσόφ χαρακτήρισε την FSΒ και την Επιτροπή Έρευνας «ψευδείς δομές που υπηρετούν το καθεστώς Πούτιν, οπότε σίγουρα δεν θα σχολιάσουμε τις ανακοινώσεις τους», πρόσθεσε.

Νεκρός στην έκρηξη ρώσος δικαστής σε υποθέσεις της Gazprom και της κόρης του Καντίροφ

Τα ονόματα των τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην έκρηξη της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο ρώσος δικαστής Σεργκέι Μάσλοφ, ο οποίος θεωρείται ότι οδηγούσε τη μαύρη Cadillac Escalade που φαίνεται στο βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα να περνάει δίπλα στο φορτηγό στο οποίο, σύμφωνα με τη Μόσχα, βρίσκονταν τα εκρηκτικά.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, ο 42χρονος Μάσλοφ βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τον 53χρονο ιστορικό Έντουαρν Τσουτσάκιν και την 33χρονη σύζυγό του, Ζόγια Σοφρόνοβα, αλλά και τον 26χρονο γυμναστή Γκλεμπ Οργκέτκιν. 

Σεργκέι Μασλόφ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ρώσος δικαστής είχε ασχοληθεί με δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν την κόρη του Ραμζάν Καντίροφ, στενότατου σύμμαχου του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom.

Η τοπική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ήταν η πρώτη που ανέφερε τον θάνατο του Μάσλοφ, ισχυριζόμενη ότι οδηγούσε το αυτοκίνητο που φαίνεται σε πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης να προσπερνά ένα φορτηγό που οι ρώσοι ερευνητές είπαν ότι προκάλεσε την έκρηξη. Το αυτοκίνητο έπεσε στον ωκεανό μετά την έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας, με τα πτώματα των θυμάτων να ανασύρονται από το νερό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τέσσερις επιβάτες του αυτοκινήτου πήγαιναν στην Κριμαία, όπου ο Μάσλοφ -όπως είχε πει σε συναδέλφους του- συνήθιζε να κάνει διακοπές, καθώς εκεί διατηρούσε ένα κτήμα.

«Ήταν ασυνήθιστα ανεξάρτητος και αδιάφθορος»

Μια νομική πηγή είπε ότι ο Μάσλοφ ήταν «ασυνήθιστα ανεξάρτητος και αδιάφθορος» που αποφάνθηκε για «ευαίσθητες υποθέσεις» που αφορούσαν επιχειρηματικές διαφορές.

Ο δικαστής είχε «εξετάσει υποθέσεις υψηλού προφίλ [σ.σ που αφορούσαν] γιγαντιαία ποσά», ανέφερε το κανάλι Cheka-OGPU.

«Η τελευταία υπόθεση που έπεσε στα χέρια του δικαστή ήταν όταν η κόρη του Ραμζάν Καντίροφ», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το Cheka-OGPU ισχυρίστηκε ότι η ρωσική εκδοχή - που περιλαμβάνει φορτηγό με εκρηκτικά που διέσχισε μια σειρά από διεθνή σύνορα - «φαίνεται μάλλον περίεργη».

Ήδη υπήρχαν ενδείξεις ότι η έκρηξη μπορεί να ήταν μια ρωσική επιχείρηση για να δικαιολογήσει μια τεράστια πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία έγινε τώρα για να ευχαριστήσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Πούτιν. 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr

 

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)